Korsvoll

Korsvollinjen ble anlagt i 1924 og gikk til den daværende bygrensen ved Bjølsen fram til linjens nedleggelse i 1949.

Av /Oslo byarkiv / Sporveismuseet.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Korsvoll er et boligstrøk i Oslo, bydel Nordre Aker, mellom Akerselva i Nydalen og Nordberg. Området ligger oppå en morene og på de bratte bakkene foran morenen mot sør.

Historikk

I tilknytning til industrien i Nydalen kom det småhusbebyggelse i Korsvollbakkene på 1800-tallet med sterkere utbygging mot slutten av århundret.

En reperbane på Korsvoll ble nedlagt i 1860-årene. En sporveisforbindelse, Korsvollinjen, ble anlagt 1924 til den daværende bygrensen ved Bjølsen, nedlagt 1949.

Et tettere villastrøk oppstod etter åpningen av Sognsvannsbanen 1934, da Korsvoll ble stoppested på banen. Senere ble stoppet omdøpt til Østhorn, som det fortsatt heter i dag. En betydelig boligutbygging fant sted etter andre verdenskrig, da Korsvoll, som opprinnelig lå i Aker, ble en del av Oslo fra 1948.

Korsvoll Idrettslag ble stiftet 1899 og har eget klubbhus fra 1952 og gressbane kalt Korsvollbanen. Korsvoll skole ble tatt i bruk 1963. Skolen ble ombygd i 1999.

Sør i området ligger Korsvolltoppen, også kalt Tyskertoppen, en 87 dekar stor naturpark med panoramautsikt over byen og fjorden. Under andre verdenskrig var det her et tungt antiluftskytsbatteri bestående av seks kanoner og en armert bunker. Rester av anlegget kan fremdeles sees.

Navnet er etter en grend av husmannsplasser ved det gamle veikrysset Maridalsveien/Tåsenveien. Husmannsplassene var under gårdene Søndre Tåsen, Bakke, Brekke og Nygård.

Kart

Korsvoll
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Carina Nilstun

Det må være feil å si at Korsvolltoppen ligger "øverst på Korsvoll". Litt avhengig av hvor man trekker grensen i sør, er det vel heller "Rett sør for Korsvoll ..." eller "I sør ligger Korsvolltoppen".

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg