Topunds luftvernkanon, såkalt pom-pom, brukt på norske marinefartøy under andre verdenskrig
/Scanpix.
Lisens: CC BY NC 2.0
Gepard luftvernkanon
Av /Wikimedia Commons.

Luftvernkanon er en stasjonær, semimobil eller mobil kanon med ett eller flere ildrør, innrettet for å bekjempe mål i luften.

Luftvernkanoner er halv- eller helautomatiske, med typisk kaliber 20 mm eller 40 mm. Skuddtakten er høy, rundt 1000 skudd i minuttet per ildrør for kaliber 20 mm, men avtar med økende kaliber.

Under annen verdenskrig spilte luftvernartilleri en viktig rolle ved å beskytte avdelinger, fartøyer og installasjoner. Den mest kjente tyske luftvernkanonen var av kaliber 88 mm, men mindre kaliber var i utstrakt bruk.

Luftvernkanoner er lite effektive mot moderne kampfly. Kampflyene kan levere våpen fra stor avstand og høyde, eller kan unngå beskytning ved å fly fort i lav høyde med veldig kort eksponering for luftvern. Forsvar mot kampfly er overtatt av missilsystemer og jagerfly. Tradisjonelle luftvernkanoner er fortsatt effektive mot helikoptere og droner. Gatlingkanoner er også tatt i bruk som nærforsvar mot missiler som har trengt gjennom det ytre luftforsvaret, for eksempel på større marinefartøyer. Dette er kjent som close-in weapon system eller CIWS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg