Karl Johans gate

Karl Johans gate, Oslos paradegate, fikk en ansiktsløftning i form av nye, brede fortauer og gatedekke i granitt i anledning av 100-årsmarkeringen for unionsoppløsningen i 2005. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Karl Johans gate er Oslos hovedgate. Den ble oppkalt etter kong Karl 3 Johan i 1852.

Karl Johans gate går i rett linje fra Jernbanetorget til Slottet, men fra Egertorget til Slottsplassen danner den et hengebroperspektiv. Denne delen av gaten ble opprinnelig kalt Slotsveien, og ble – med tilhørende parker (Eidsvolls plass, Studenterlunden) og monumentalbygninger – planlagt av slottsarkitekt H. D. F. Linstow i 1840, men planen ble bare delvis gjennomført. Først i 1860-årene ble forbindelsen knyttet til den østre, eldre delen av gateløpet.

Karl Johans gate ble tidlig en populær promenadegate, og har i årenes løp dannet rammen om store begivenheter i byens liv. Øvre del fra Egertorget til Slottsbakken ble rehabilitert og fornyet til markeringen av unionsoppløsningen i 2005. Av kjente bygninger langs gaten kan nevnes Stortingsbygningen (1866), Grand Hotel, Universitetet (1841–52), Nationaltheatret (1899) og Slottet (1825–48).

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Karl Johans gate
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg