Max Manus

Faktaboks

Max Manus

Maximo Guillermo Manus

Født
9. desember 1914, Bergen
Død
20. september 1996, Asker, Akershus
Max Manus deltok i en rekke sabotasjeaksjoner i Norge under andre verdenskrig.

Artikkelstart

Max Manus, egentlig Maximo Guillermo Manus, var en av de mest kjente motstandsmennene i Norge under andre verdenskrig.

Max Manus ble født i Bergen, og tilbrakte flere år i Sør-Amerika. Han deltok som frivillig soldat under Vinterkrigen i Finland i årene 1939–1940, men kom tilbake da Tyskland invaderte Norge 9. april 1940. Han kom straks med i felttoget mot den tyske hæren.

Manus kom tidlig med i motstandsarbeidet, men ble arrestert i sitt hjem i mars 1941. Han klarte å rømme ved å kaste seg ut av vinduet, og endte sterkt skadet på Ullevål sykehus. Etter en dramatisk flukt fra sykehuset med hjelp fra flere av de ansatte, kom han seg etter flere måneders reise, halvveis rundt kloden, til Storbritannia i 1941. Her kom han inn i Kompani Linge.

I 1943 ble han sendt tilbake til Norge hvor han utførte en rekke dristige sabotasjeaksjoner, blant annet senking av tyske troppeskip. Fra 1944 ble han med i Oslogjengen som utførte sabotasjer mot utvalgte mål. Manus samarbeidet med blant andre Gregers Gram og Gunnar Sønsteby. I januar 1945 ledet han operasjonen da det tyske troppeskipet DS Donau ble senket i Oslofjorden.

Oslogjengen fikk ved frigjøringen ansvaret for sikkerheten til kronprins Olav da han ankom Oslo 13. mai, og Manus ble kronprinsens livvakt i forsetet på hans bil. Det samme gjentok seg da Kong Haakon kom hjem 7. juni 1945.

Manus ble høyt dekorert for sin krigsinnsats, og hans bøker om sine opplevelser under krigen kom i store opplag og gjorde ham nærmest legendarisk som motstandsmann; Det vil helst gå godt (1945) og Det blir alvor (1946). Manus gjorde senere karriere i næringslivet.

Fornyet interesse for hans virksomhet kom med Thomas Nordseth-Tillers film Max Manus fra 2008, regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg. Det ble en av de mest sette norske filmene noensinne. En statue av Max Manus ble avduket på Gyldenløves Bastion på Akershus festning den 7. juni 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Andrea Dahle

Født burde stå før død

skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for innspill. Vi er helt enige med deg i at født skal stå før død. Vi er enda ikke ferdige med artikkelsidene våre etter at vi la om til nye nettsider for noen uker siden, men i løpet av kort tid vil vi endre på dette.Beste hilsen Marte Ericsson RysteRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg