Kongsberg Våpenfabrikk av Ukjent fotograf. Falt i det fri (Public domain)

Inne i fabrikklokalene, foto tatt rundt 1900.

Kongsberg Våpenfabrikk av Kongsberg Våpenfabrikk Museum. Falt i det fri (Public domain)

Kongsberg Våpenfabrikk var en norsk statlig industribedrift, grunnlagt i 1814 for å fremstille håndvåpen til Hæren og for å avhjelpe arbeidsløsheten etter mange feilslåtte år for Kongsberg Sølvverk.

KV var først underlagt Finansdepartementet, fra 1824 Armédepartementet. Geværer, pistoler, sabler og andre håndvåpen ble produsert på 1800-tallet, fra 1895 serieproduksjon av Krag-Jørgensen-geværet. Produksjon av kanoner begynte under den første verdenskrig. 1947 ble KV omorganisert med eget styre og underlagt Industridepartementet. Statseid aksjeselskap fra 1968.

Etter 1945 gjennomgikk KV en betydelig utvikling, og salget av sivile produkter ble over dobbelt så stort som av militært utstyr. Nyopprettede fabrikker i Narvik og Odda leverte deler til kampflyet F-16; viktige sivile produkter var gassturbiner, datasystemer, elektronisk navigasjonsutstyr, utstyr for oljeindustrien samt bildeler (fabrikker i Hvittingfoss og Rollag).

1987 vakte det stor oppsikt at KV hadde deltatt i en leveranse av avanserte fresemaskiner til Sovjetunionen fra japanske Toshiba. Utstyret skulle kunne nyttes til fremstilling av mer lydløse propeller for undervannsbåter, og slik eksport var i strid med NATOs COCOM-regler.

Midt i 1980-årene kom KV i store økonomiske vanskeligheter, og 1987 ble selskapet avviklet og splittet opp. Etter en akkordløsning ble KVs forsvarsvirksomhet solgt til det nyopprettede Norsk Forsvarsteknologi (fra 1995 Kongsberg Gruppen). Andre deler av KV ble videreført i Kongsberg Automotive, Dresser-Rand, Kongsberg Offshore (senere eid av amerikanske FMC) og Norsk Jetmotor (senere eid av svenske Volvo).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.