Krigsdekorasjoner

Norske krigsdekorasjoner. Fra venstre: Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med eikegren, Haakon VIIs frihetskors, Krigsmedaljen, Haakon VIIs frihetsmedalje.

Av /NTB Scanpix ※.

Militære dekorasjoner er ordener og medaljer som tildeles som påskjønnelse for tapperhet og deltagelse i felttog, for spesielle tjenester eller for tilfredsstillelse av bestemte målbare fordringer (ferdighetsmerker). De fleste land tildeler militære dekorasjoner, og det er vanligvis gitt detaljerte bestemmelser for dekorasjoners og merkers bæring til uniform.

Faktaboks

Uttale
militˈære dekorasjoner

Norske militære dekorasjoner

Erindringsmedaljer

  • Haakon VIIs minnemedalje
  • Haakon VIIs jubileumsmedalje
  • Haakon VIIs 70-årsmedalje
  • Haakon VIIs 100-årsmedalje
  • Olav Vs jubileumsmedalje

Ferdighetsmerker

Foruten de nevnte dekorasjonene er det tillatt å bære en del sivile norske medaljer til uniform. Utenlandske ordener og medaljer, for eksempel dekorasjoner tildelt av statsoverhoder og medaljer tildelt for utført tjeneste i FN-styrker eller som FN-observatør, kan også tillates båret til uniform.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg