arbeidstjeneste

Arbeidstjeneste. Tvangsutskrevne mannskaper i en AT-leir i 1943. Eksersisen foregikk med spader i stedet for geværer.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Arbeidstjeneste var en frivillig eller tvungen tjeneste for ungdom til samfunnsmessig formål. I mellomkrigstiden ble det i en del europeiske land innført sivil arbeidstjeneste. Hensikten var dels å få utført arbeid som i krisetidene vanskelig kunne bli utført av den vanlige arbeidskraften og med de økonomiske midler som stod til disposisjon, dels å motvirke arbeidsløsheten, dels å skape større sosial solidaritet mellom de unge.

Den ledende tanken var at dersom staten kan pålegge sin ungdom å møte til militærtjenesten, må den på samme måte kunne gjøre det når det er påkrevet av andre hensyn.

Tyskland

I det nazistiske Tyskland ble den obligatoriske arbeidstjenesten gjennomført i 1935, og hovedhensikten var i første rekke å skape et effektivt middel til ideologisk påvirkning av ungdom, og å la arbeidstjenesten tjene som forberedende militærtjeneste. Avdelingene var helt militært organisert. Den tyske arbeidstjeneste var obligatorisk for menn og kvinner, og tjenestetiden var ett år.

Norge

I Norge satte Administrasjonsrådet i gang en frivillig arbeidstjeneste (AT) sommeren 1940, for å hjelpe til i skog- og jordbruk. Etter 25. september 1940 ble den gradvis nazifisert, og mange gikk da ut av arbeidstjenesten. Fra april 1942 var et NS-medlem sjef, og ved årsskiftet 1944–1945 var 90 prosent av stabsoffiserene partifolk.

Motstandsbevegelsen fryktet at ATs apparat kunne bli brukt til tvangsutskrivning for tysk militærtjeneste eller krigsviktig arbeid utenfor Norge. I mars 1944 sendte Hjemmefrontens ledelse ut en parole om boikott av AT, og satte i verk en rekke store aksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg