Faktaboks

Aker AS
Akers mek. Verksted
Ager Mechaniske Værksted
Notis i Norsk Handelstiende 1. november 1841 om at «Agers Mechaniske Værksted» er opprettet.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Akers mekaniske verksted
Aker mekaniske verksted i Oslo ble grunnlagt i 1841 og hadde skipsbygging som hovedaktivitet. Bedriften sysselsatte snart mange arbeidere. Foto fra 1898.
Av /Norsk teknisk museum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Aker AS er et norsk industrikonsern som har hatt virksomhet innen blant annet skipsbygging, olje- og gassteknologi og sement og byggevarer og som nå er et industrielt investeringsselskap med navnet Aker ASA. RGI (Resource Group International), kontrollert av Kjell Inge Røkke, gikk i 1996 inn som største eier i Aker, og de to selskapene ble i 1997 slått sammen til Aker RGI.

I 2001 gikk Aker inn som største aksjonær i industrikonsernet Kværner, og året etter fusjonerte de to selskapene og ble Aker Kværner. Etter å ha vært et privateid selskap siden 2000 ble Aker igjen et børsnotert selskap i 2004 og fikk navnet Aker ASA og ble etter hvert rendyrket som et industrielt investeringsselskap.

Akers mekaniske Verksted

Flyfoto av Akers mekaniske Verksted med Oljeboringsplattform fra Shell. fotografert omkring 1970
/Norsk Teknisk Museum.

Grunnlaget for Aker var Akers mekaniske Verksted, stiftet 1841 i Oslo med skipsbygging som hovedaktivitet. Verkstedet begynte sin virksomhet 1842 ved Øvre Foss på Akerselvas østside, den gang i Aker herred som selskapet fikk navnet sitt fra. Produksjonen de første årene omfattet mindre maskiner, sprøyter, pumper og lignende.

I 1854 flyttet verkstedet til Pipervika og begynte med bygging og reparasjon av skip. Byggenummer 1 var D/S Færdesmanden i 1855, beregnet for fart på Mjøsa. I 1912 begynte produksjonen av dieselmotorer på lisens fra Burmeister & Wain. I 1917 fikk skipsreder Thomas Fredrik Olsen aksjekontroll over bedriften og ble en sterk kraft i utviklingen av selskapet. Skipsrederfamilien Olsen kontrollerte Aker fram til 1985.

Akergruppen

Akers Verft
Akers Verft med Vestbanen i forgrunnen, ca. 1980.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

I 1950-årene overtok Akers mek. Verksted flere andre bedrifter, som i 1960 ble samlet under betegnelsen Akergruppen. Akers mek. Verksted ble da navnet til det kontrollerende holdingselskapet, mens skipsverftet fikk navnet Akers Verft. Etter hvert ble Akergruppen et av landets største industriselskap, som i tillegg til Akers verft blant annet omfattet Stord Verft, Nylands Verksted ved Bjørvika i Oslo, Tangen Verft i Kragerø, Bergens Mekaniske Verksteder (BMV) og Trondhjems mekaniske Værksted(TMV).

I 1960- og 1970-årene var Akergruppen en av verdens største byggere av store oljetankere på Akers og Stord Verft, blant annet til reder Hilmar Reksten i Bergen. Osloverftene ved Pipervika og Bjørvika ble i 1967 lagt under felles ledelse og kalt Nyland Vest og Nyland Øst. Etter nedleggelsen av Nyland Øst, fikk Nyland Vest i 1971 navnet Nylands Verksted.

Krisen i skipsfarten fra midt i 1970-årene rammet Akergruppen hardt, og i 1980-årene ble flere av de tidligere bedriftene solgt eller nedlagt. Akers Verft ble nedlagt 1982, og det gamle verkstedområdet er omgjort til Aker Brygge med butikker, kontorer og boliger. Øverste sjef i denne perioden var senere NHO-direktør Karl Glad. Akergruppen ble omstilt for leveranser til oljeaktivitet med prosjektering og bygging av bore- og produksjonsplattformer og andre konstruksjoner til olje- og gassindustrien.

Aker Norsco, et service- og forsyningsselskap for oljeindustrien, ble startet i 1965 og fikk base i Tananger ved Stavanger. Andre selskaper var Aker Elektro (tidligere Stord Elektro), ingeniørselskapet Aker Engineering som ble opprettet i 1975 og Aker Contracting. Den første norske boreriggen, Ocean Viking, ble levert fra Akers Verft i 1967, og Akergruppen bygget etter hvert mange egenkonstruerte såkalte H3–plattformer og senere betongplattformer, såkalte Condeep-plattformer, ved Aker Stord og Aker Verdal som ble startet i 1971.

Aker Norcem

I 1987 fusjonerte Aker med sement- og byggevareselskapet Norcem og fikk navnet Aker Norcem, fra 1988 kun Aker AS. Gerhard Heiberg var konsernsjef i Aker Norcem, og deretter styreformann i Aker til 1996. Aker overtok i 1988 Norwegian Contractors, som konstruerte Condeep-plattformen, og i 1986–91 omfattet Aker også entreprenørselskapet Astrup Høyer under navnet Aker Entreprenør. I 1996 ble datterselskapet Aker Maritime dannet ved en fusjon mellom Akers olje- og gassvirksomhet og Maritime Group, tidligere Skeiegruppen.

Aker og Røkke

1997 ble Aker slått sammen med RGI til Aker RGI, et selskap som tilhørte Kjell Inge Røkke. Da fikk også Aker en viktig posisjon innen fiskeri i tillegg til eiendom og skipsverft som Røkke kontrollerer. I 2000 kjøpte Aker en stor aksjepost i industrikonsernet Kværner gjennom datterselskapet Aker Maritime. Året etter kom Kværner i en akutt likviditetskrise, og gjennom en restrukturering og redningsoperasjon ble Aker største eier i Kværner.

De to konsernene fusjonerte i 2002 til Aker Kværner, senere Aker Solutions. I 2004 fusjonerte alle skipsverftene i konsernet til Aker Yards som ble børsnotert og ble Europas største verftskonsern. I 2008 ble Aker Yards solgt til koreanske STX.

Etter å ha vært et privateid selskap siden 2000 ble Aker igjen notert på Oslo Børs i 2004 og fikk navnet Aker ASA. Selskapet ble da rendyrket som et industrielt investeringsselskap og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av datterselskap som oljeselskapet Aker BP, oljeserviceselskapet Aker Solutions, Kværner, Aker BioMarine og flere.

2020 ble et aktivt år for Aker ASA. Aker BioMarine hentet inn 2,15 milliarder gjennom en aksjeemisjon og ble notert på Oslo Børs sin liste Merkur Market i juli. 16. november fusjonerte Aker Solutions og Kværner for å etablere et nytt leverandørselskap. Det sammenslåtte selskapet består av rundt 15 000 ansatte fordelt på 50 lokasjoner over hele verden. Omtrent 8 000 av de ansatte er i Norge. Samtidig ble Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture skilt ut som egne selskap under Aker Horizons og notert på Merkur Market som selvstendige selskap. Etableringen av de to selskapene er en del av Akers satsing innen fornybar energi og lavutslippsteknologi.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lødrup, Hans P.: A/S Akers mek. verksted 1841-1951, 1951
  • Solstad, Dag: Medaljens forside : en roman om Aker, 1999

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg