Shetlandsbussen
Flyktninger på vei over Nordsjøen til Shetland, på en rute kalt "Shetlands-bussen".
Shetlandsbussen
Av /NTB.

Englandsfarere var en betegnelse på dem som i Norge under andre verdenskrig i årene 1940–1945 dro til Storbritannia (særlig Orknøyene, Shetland og Skottland) over havet fra Norge, enten som flyktninger eller for å delta i Norges kamp på utefronten.

Englandsfarten var det okkuperte Norges viktigste flukt- og kommunikasjonsmulighet vestover under krigen, og ble drevet av flere mer eller mindre løst organiserte militære instanser. Mange tok seg også over på egen hånd, ofte på rent eventyrlig vis. Flere rodde i åpen båt over Nordsjøen.

Englandsfarten startet allerede våren og sommeren 1940, til dels før kampene i Norge under felttoget i 1940 var avsluttet. Etter tysk forordning av september 1941 skulle englandsfarere straffes med tukthus. Senere samme måned ble straffen skjerpet til dødsstraff, også for medhjelpere. Støttet av norske angivere rullet Gestapo opp store deler av nettet, og i løpet av 1942 ble de fleste eksportgruppene eliminert, med den følge at trafikken ble kraftig redusert. Transport av flyktninger over Nordsjøen ble etter dette først og fremst utført av Shetlandsgjengen, først med fiskeskøyter og fra 1943 med tre amerikanskbygde ubåtjagere.

Rundt 300 båter var knyttet til Englandsfarten, og om lag 3300 mennesker klarte å flykte på denne måten. Shetlandsgjengen brakte i tillegg mer enn 300 flyktninger over. 16 båter forliste og 137 mennesker omkom. 13 ekspedisjoner med 121 mennesker ble tatt av fienden, av disse ble 51 henrettet og 9 døde i fangenskap. Mange medhjelpere ble sendt i fangenskap eller henrettet; i alt kostet Englandsfarten over 320 nordmenn livet.

Englandsfarten var tema for Sigurd Evensmos bok Englandsfarere (skrevet i 1945, filmet i 1946). I 1995 ble det avduket et monument på Skateflukaia i Ålesund over englandsfarerne, utført av Olav Stavseng.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hans Fredrik Dahl et. al. (red.), Norsk krigsleksikon, 1940–1945 (Oslo: Cappelen, 1995).
  • Ragnar Ulstein, Englandsfarten, 2 bind (Oslo: Samlaget, 1965–67).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg