Faktaboks

NSB

Norges Statsbaner

NSBs logo

Norges Statsbaner

NSBs logo
Av .

Norges Statsbaner (NSB), tidligere navn på det som nå er Vy, Bane NOR og en rekke andre norske jernbaneselskap.

Jernbaneselskapet Norges Statsbaner (NSB) ble etablert 1. mars 1883 og fikk ansvaret for samordning av det meste av norsk jernbanevirksomhet; både innen person- og godstransport. I tillegg fikk det også ansvar for all infrastruktur som banelegeme, stasjoner og signalsystemer.

I 1996 ble NSB delt i to, der særlovsselskapet NSB BA fikk ansvaret for trafikkgjennomføringen, mens Jernbaneverket overtok infrastruktur og trafikkstyring. Gradvis ble NSBs virksomhet ble skilt ut i en rekke datterselskaper (noen av dem delprivatiserte):

  • busstransport: Nettbuss AS (etablert 1996)
  • godstransport: CargoNet AS (etablert 2001) og Ekspressgods (etablert 2002, avviklet 2003)
  • vedlikehold: Mantena (etablert 2001) og MiTrans (etablert 1999, overført til Mantena i 2004)
  • eiendomsforvaltning: ROM Eiendom AS (etablert 2001)

NSB BA hadde fortsatt ansvar for persontrafikken.

I forbindelse med Jernbanereformen 2017 ble togdriften satt ut på anbud. Ansvar for togsettene ble skilt ut i selskapet Norske Tog og billettsalget ble skilt ut i Entur (begge etablert 16. juni 2016). Som en konklusjon på dette ble den gjenværende delen av det tidligere NSB i 2019 gitt det nye navnet Vy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg