Knut Haugland

Faktaboks

Knut Haugland

Knut Magne Haugland

Født
23. september 1917
Død
25. desember 2009
Fødested
Rjukan
Dødssted
Oslo

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Knut M Haugland av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Knut Haugland var en norsk offiser og motstandsmann under andre verdenskrig, kjent for rollen som radiotelegrafist i tungtvannsaksjonen på Rjukan og senere som deltaker på Kon-Tiki-ekspedisjonen. Haugland var også leder for Hjemmefrontmuseet.

Haugland under krigen

Haugland hadde ved krigens utbrudd utdannet seg ved radiolinjen ved Ingeniørvåpenets befalsskole i Oslo. Februar 1940 hadde han blitt innkalt til tjeneste i Bergartilleribataljon nr. 3 på Setermoen, og kjempet med denne avdelingen under kampene om Narvik. Etter demobiliseringen arbeidet han på radiofabrikk i Oslo, og var der involvert i motstanden.

Haugland rømte til Storbritannia i desember 1941 og ble der tatt opp i Kompani Linge. I 1942 var han en del av Jens-Anton Poulssons lag som ble sluppet over Hardangervidda. Rollen til Haugland under operasjonen var å opprettholde radiokontakten med Storbritannia.

Etter at Vemork-aksjonen var vellykket, fortsatte Haugland sitt virke med å utdanne radiotelegrafister. Han ledet arbeidet med å trene operatører og å sette i stand nye stasjoner. Ved flere anledninger ble han omringet eller tatt til fange av Gestapo, men greide å rømme. Haugland tilbrakte siste del av krigen i Storbritannia.

Kon-Tiki og senere karriere

I 1947 fikk Haugland permisjon fra Forsvaret for å delta på Thor Heyerdahls Kon-Tiki-ekspedisjon. Ekspedisjonens mannskap var primært bekjente av Heyerdahl fra krigens dager. Hauglands rolle var å holde radiokontakt med omverdenen. Mannskapet greide til og med å kontakte Norge og fikk sendt kong Haakon deres gratulasjoner på hans 75-årsdag.

Haugland fortsatte sin karriere i Forsvaret etter dette og tjenestegjorde blant annet i Tysklandsbrigaden og i Luftforsvarets etterretningsarbeid i Nord-Norge. Han jobbet lenge også som bestyrer for Hjemmefrontmuseet samt bestyrer for Kon-Tiki Museet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg