Knut Haugland var en norsk offiser og motstandsmann under andre verdenskrig, kjent for rollen som radiotelegrafist i tungtvannsaksjonen på Rjukan og senere som deltaker på Kon-Tiki-ekspedisjonen. Haugland var også leder for Hjemmefrontmuseet.

Haugland hadde ved krigens utbrudd utdannet seg ved radiolinjen ved Ingeniørvåpenets befalsskole i Oslo. Februar 1940 hadde han blitt innkalt til tjeneste i Bergartilleribataljon nr. 3 på Setermoen, og kjempet med denne avdelingen under kampene om Narvik. Etter demobiliseringen arbeidet han på radiofabrikk i Oslo, og var der involvert i motstanden.

Haugland rømte til Storbritannia i desember 1941 og ble der tatt opp i Kompani Linge. I 1942 var han en del av Jens-Anton Poulssons lag som ble sluppet over Hardangervidda. Rollen til Haugland under operasjonen var å opprettholde radiokontakten med Storbritannia.

Etter at Vemork-aksjonen var vellykket, fortsatte Haugland sitt virke med å utdanne radiotelegrafister. Han ledet arbeidet med å trene operatører og å sette i stand nye stasjoner. Ved flere anledninger ble han omringet eller tatt til fange av Gestapo, men greide å rømme. Haugland tilbrakte siste del av krigen i Storbritannia.

I 1947 fikk Haugland permisjon fra Forsvaret for å delta på Thor Heyerdahls Kon-Tiki-ekspedisjon. Ekspedisjonens mannskap var primært bekjente av Heyerdahl fra krigens dager. Hauglands rolle var å holde radiokontakt med omverdenen. Mannskapet greide til og med å kontakte Norge og fikk sendt kong Haakon deres gratulasjoner på hans 75-årsdag.

Haugland fortsatte sin karriere i Forsvaret etter dette og tjenestegjorde blant annet i Tysklandsbrigaden og i Luftforsvarets etterretningsarbeid i Nord-Norge. Han jobbet lenge også som bestyrer for Hjemmefrontmuseet samt bestyrer for Kon-Tiki Museet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.