dekknavn

Artikkelstart

Dekknavn er et oppdiktet, falskt navn som en person, en operasjon eller lignende bruker for å skjule sin virkelige identitet.

Eksempler på dekknavn finnes allerede i oldtiden og middelalderen; de ble imidlertid særlig hyppige fra 1500-tallet ved at politiske og religiøse stridigheter og lite tolerante myndigheter gjorde det nødvendig for opposisjonelle personer å hemmeligholde sin identitet.

Dekknavn var i alminnelig bruk under andre verdenskrig, da hjemmefrontfolk i okkuperte land benyttet seg av slike navn for å redusere risikoen for bli avslørt av okkupasjonsmakten og for å vanskeliggjøre fiendens arbeid med å rulle opp motstandsorganisasjonene.

I vår egen tid opptrer flyktninger ofte under dekknavn, blant annet for å unngå represalier mot sine familier i hjemlandet. I eldre tid, da skuespillerstanden var lavt ansett, ble dekknavn også brukt av scenekunstnere av hensyn til deres stand eller familie. Slike navn brukes også av filmfolk, idrettsstjerner og lignende i vår tid, men da mer som kjælenavn.

En egen type dekknavn er pseudonym, som av forskjellige grunner brukes av forfattere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg