Snertingdal
Segard
Fra Snertingdalen. Den nye Seegård kirke ses midt i bildet.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Snertingdalen er et dalføre i Gjøvik kommune i Innlandet fylke. Den utgjør øvre del av dalføret som strekker seg fra Redalen ved Mjøsa til vannskillet mot Dokka. Gjennom Snertingdalen går fylkesveg 249 over til Torpa i Nordre Land og fylkesveg 2416 til Dokka.

Faktaboks

Etymologi

av norrønt Snarteimsdalr, til gardsnavnet Snartum; første ledd er kanskje snart 'brent stykke', andreleddet er 'heim'

Også kjent som

Snertingdal

Snertingdal er sokn i Den norske kirke. Kirken Nykirke i Snertingdalen er en langkirke i tre, oppført i 1872 etter Jacob Nordans typetegning. Seegård kirke lenger nede i dalen er en nyere kirke, innviet i 1997. Den har langplan med skrånende vegger, og er tegnet av Arne Thorsrud ved Plan og Prosjekt Ark. Altertavla er malt av Håkon Gullvåg.

Snertingdal var tidligere egen kommune, opprettet i 1910 ved utskillelse fra Biri. Snertingdal kommune ble sammen med Biri og Vardal (med unntak av Sørligrenda) slått sammen med Gjøvik i 1964. Kommunen hadde et areal på 220 km2 ved sammenslåingen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lauvdal, Torgeir, red.: Biri-Snertingdal bygdebok, 1951-54, 3 b.

Kommentarer (1)

skrev Tom Arne Hellerud

Korndyrking av betydning er vel sterkt overdrevet når det gjelder Snertingdal.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg