Skrimfjella, fjellområde i Kongsberg kommune, Buskerud, vest for Lågen, ca. 20 km sør for bysenteret. Skrimfjella ligger nær fylkesgrensen mot Telemark, også relativt nær grensen mot Vestfold.  Området har et godt utbygd fotrute- og skiløypenett og er særlig populært som vinterutfartsområde.

Høyeste punkter i Skrimfjella er Styggmannsknatten eller Styggmann (872 moh.) og Skrim (859 moh.). Mellom disse toppene ligger Breistulfjellet (815 moh.). For øvrig en rekke topper på mellom 700 og 800 moh. Mellom Skrim og Breistulfjellet ligger det markerte Breistulskardet. Landskapet i Skrimfjella kjennes ved blankskurte svaberg, bratte stup og vidstrakte skogområder med innslag av urskog. Berggrunnen er Oslofeltets permiske dyperuptiver (syenitt mv.) i de høyeste områdene med et bratt fall til det lavereliggende beltet av omdannete kambro-siluriske skifre (fyllitt) og kalkstein på nordsiden. Her finnes en variert flora, kalksteinsgrotter, herunder underjordiske bekkeløp, og fossiler.

Del av Skrim og Sauheradfjella Naturreservat ble i 2008 opprettet med formål å verne et større sammenhengende skogsområde der store deler er urørt eller tilnærmet urørt, likeledes karakteristiske eksempler på Oslofeltets varierte berggrunn.

Navnet kommer av norrønt skrím, 'svakt lys'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.