Razzia, plutselig undersøkelse, gjennomsøkning av et område av politi eller annen myndighet for å finne ettersøkte personer, stjålne gjenstander eller annet.

Faktaboks

Uttale
rˈassia
Etymologi

fransk, fra algerisk-arab.

Også kjent som
rassia

Begrepet brukes gjerne i straffeprosessen når det foretas undersøkelser som ikke er hjemlet som ransaking mot enkeltpersoner, men der større områder undersøkes.

Politiet kan etter straffeprosessloven §§ 193-194 foreta slike undersøkelser i etterforskningsøyemed enten i hus eller rom som etter sin art er tilgjengelig for alle, eller er stedet for en virksomhet som krever tillatelse av politiet, samt i kaserne, brakke, militært fartøy og militære bygninger og rom. Dersom mistanken gjelder et lovbrudd med strafferamme over seks års fengsel, kan politiet med rettens tillatelse foreta ransaking av alle hus eller rom i et nærmere bestemt område dersom det er grunn til å anta at gjerningsmannen kan holde seg skjult i området, eller at det der kan finnes bevis eller ting som kan beslaglegges.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg