Knut Haukelid

Faktaboks

Knut Haukelid
Født
17. mai 1911, Brooklyn, New York, USA
Død
8. mars 1994, Oslo

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Knut Haukelid
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Knut Haukelid var en norsk motstandsmann og offiser. Han deltok i tungtvannsaksjonen på Vemork under andre verdenskrig. Ved krigens slutt fortsatte Haukelid i Forsvaret som yrkesoffiser, og formidlet historier om krigen som forfatter og skuespiller.

Haukelid under krigen

Ved krigens utbrudd befant Haukelid seg i Trondheim, fram til han flyktet fra den besatte byen og reiste til de norske styrkene på Østlandet. Etter kort deltagelse i felttoget, ble han involvert i motstandsarbeid.

Haukelid så seg nødt til å flykte da Gestapo stadig kom nærmere ham. Han ble tatt opp som løytnant i Kompani Linge, og fikk omfattende trening med avdelingen. Med bakgrunn i hvor godt kjent han var på Hardangervidda ble han nestkommanderende i den andre gruppen som sluttet seg til tungtvannsaksjonen.

Den vellykkede aksjonen ble for Haukelids del fulgt av et lengre opphold på Hardangervidda hvor han sammen med en av de andre sabøterene gjemte seg for letende tyske styrker. Haukelid ble for det meste værende i Norge resten av krigen og bedrev motstandsarbeid.

Etter krigen

Knut Haukelid gikk etter fredens utbrudd inn i en karriere i Forsvaret, med tre år på krigsskolen. Han tjenestegjorde senere blant annet som bataljonssjef og regimentssjef og til slutt som leder for Stor-Oslo Heimevernsdistrikt 02 fra 1966 til 1974.

Utover hans militære karriere var Haukelid også en ivrig formidler. I 1947 utga han boken Det demrer en dag, som kom i revidert utgave med tittelen Kampen om tungtvannet i 1953. Han spilte også rollen som seg selv i filmatiseringen av tungvannsaksjonen fra 1948.

Haukelid var tvillingbror av skuespillerinnen Sigrid Gurie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg