Knut Haukelid var en norsk motstandsmann og offiser. Han deltok i tungtvannsaksjonen på Vemork  under andre verdenskrig. Ved krigens slutt fortsatte Haukelid i Forsvaret som yrkesoffiser. 

Ved krigens utbrudd befant Haukelid seg i Trondheim, fram til han flyktet fra den besatte byen og reiste til de norske styrkene på Østlandet. Etter kort deltagelse i felttoget, ble han involvert i motstandsarbeid.

Haukelid så seg nødt til å flykte da Gestapo stadig kom nærmere ham. Han ble tatt opp som løytnant i Kompani Linge, og fikk omfattende trening med avdelingen. Med bakgrunn i hvor godt kjent han var på Hardangervidda  ble han nestkommanderende i den andre gruppen som sluttet seg til tungtvannsaksjonen

Den vellykkede aksjonen ble for Haukelids del fulgt av et lengre opphold på Hardangervidda hvor han sammen med en av de andre sabøterene gjemte seg for letende tyske styrker. Haukelid ble for det meste værende i Norge resten av krigen og bedrev motstandsarbeid.

Knut Haukelid gikk etter fredens utbrudd inn i en karriere i Forsvaret, med tre år på krigsskolen. Han tjenestegjorde senere blant annet som bataljonssjef og regimentssjef og til slutt som leder for Stor-Oslo Heimevernsdistrikt 02 fra 1966 til 1974.

Utover hans militære karriere var Haukelid også en ivrig formidler. I 1947 utga han boken Det demrer en dag, som kom i revidert utgave med tittelen Kampen om tungtvannet i 1953. Han spilte også rollen som seg selv i filmatiseringen  av tungvannsaksjonen fra 1948.

Haukelid var tvillingbror av skuespillerinnen Sigrid Gurie

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.