Nabih Berri

Faktaboks

Nabih Berri

Nabih Birri

Født
28. januar 1938, Bo, Sierra Leone

Artikkelstart

Nabih Berri, libanesisk politiker og parlamentspresident, leder for Amal. Berri er født i Sierra Leone og oppvokst i Tibnine i Sør-Libanon; studerte ved l'École de la Sagesse i Beirut, juridisk utdannet ved Université du Liban og Faculté de Droit i Paris.

Arbeidet som jurist 1963-80, aktiv i studenbevegelsen og engasjerte seg i politikk gjennom den arabiske nasjonalistbevegelsen. Etter et arbeidsopphold i USA gikk han inn i Amal, som han ble valgt til leder for 1980 - og dermed også militsleder under den libanesiske borgerkrigen. Medlem av parlamentet fra 1991. Flere regjeringsposter, blant annet for gjennoppbygging i sør og justisminister. Valgt til leder av parlamentet 1992, gjenvalgt 1996, 2000, 2005 og 2009. Leder av Det arabiske parlamentet (under Arabiske liga) 2003.

Berri er en av de mest innflytelsesrike politikerne i Libanon, gjennom tre tiår en talsmann for sjia-befolkningen og støttespiller av al-Assad-regimet i Syria. Berri anses som en pragmatisk politiker fri for religiøs retorikk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg