Etter den kommunistiske revolusjonen i 1949 har Kina tilstrebet en lederposisjon i Den tredje verden, som landet har ansett seg selv å tilhøre. Under Mao Zedong gav Beijing omfattende støtte til maoistiske partier og geriljabevegelser i Asia, Afrika og Latin-Amerika, men fra rundt 1980 har Kina støttet regjeringer i Den tredje verden uansett politisk farge. Samtidig inntok Beijing en slags mellomstilling overfor supermaktene, med kritikk både av USA og Sovjetunionen for å strebe etter verdensherredømmet.
Nasjonal prestisje og verdighet har vært en ledetråd i Kinas utenrikspolitikk etter Mao. Ledelsen verner om landets uavhengighet og suverenitet i ekstremt høy grad. Det nasjonale kommer blant annet til uttrykk i sterk vektlegging av kinesiske prestasjoner under OL og andre sportsbegivenheter. Ved Athen-OL i 2004 var Kina med sine 32 gullmedaljer nær ved å toppe medaljestatistikken. Da Beijing ble tildelt sommer-OL i 2008, ble dette hilst med jubel både av makthaverne og det brede lag av folket. Verdensutstillingen i Shanghai i 2010 var et annet prestisjearrangement.
I tillegg har Kinas offisielle utenrikspolitikk blitt understreket i uttalelser fra det kinesiske utenriksdepartementet, som i korthet går ut på at Kina ikke søker noen rolle som supermakt. Landet har heller ingen interesser i å blande seg i andre lands interne saker, og oppfordrer alle land til å søke å løse internasjonale konflikter gjennom FN.
Under Xi Jinpings administrasjon ser Kinas utenrikspolitikk imidlertid ut til å bli mer selvsikker og nasjonalistisk med en uttalt tillit til sitt eget politiske system og det administrasjonen anser som kinesiske verdier.
I september 2016 anerkjente Kina sammen med USA Paris-avtalen da Kina var vertskap for G 20-møtet i Hangzhou. Dette anses som en milepæl i klimaarbeidet da disse to landene er ansvarlige for til sammen 38 prosent av verdens klimagasser.
- For å lese om de generelle politiske forholdene i Kina i tiden etter 1949, se artiklene Folkerepublikken Kinas historie og Kinas samtidshistorie.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.