Jiang Zemin, kinesisk politiker. Han var i over et tiår Kinas mektigste leder som partisjef i Kinas kommunistparti i perioden 1989–2002, statens president i 1993–2003 og sjef for militærkommisjonen i 1989–2005.

Jiang utdannet seg til elektroingeniør. Han var medlem av det kinesiske kommunistpartiets politbyrå fra 1987 og var partisjef i Shanghai i 1985–1989. Etter massakrene på den himmelske freds plass i Beijing i juni 1989 ble Jiang Zemin av seniorlederen Deng Xiaoping utpekt til å etterfølge den utstøtte Zhao Ziyang som partisjef. Jiang ble betraktet som representant for en moderat reformlinje med enkelte ortodokse trekk.

Jiangs administrasjon regnes som «tredjegenerasjons ledere» etter først Maos og senere Dengs administrasjoner. Jiang Zemins bidrag til kommunistpartiets ideologi går under navnet De tre representasjoner. Fra 2000 utarbeidet han ideen om at kommunistpartiet alltid skulle representere:

  1. Utviklingsbehovet til Kinas progressive sosiale produksjonskrefter.
  2. Den progressive utviklingen av Kinas avanserte kultur.
  3. Det kinesiske folkets mest omfattende og grunnleggende interesser.

Disse tre punktene sammenfatter partiets ansvar for den økonomiske og kulturelle utviklingen, samt politisk konsensus og stabilitet. De tre representasjoner ble ratifisert av kommunistpartiet i 2002 og ble innlemmet i Kinas grunnlov i 2004.

Myndighetene slo i 1990-årene gjentatte ganger ned på opposisjonell virksomhet. Forsøk på å danne opposisjonspartiet «Kinas demokratiske parti» ble stanset 1998, og initiativtakerne fengslet. Dette til tross for at Kina samme år hadde undertegnet FN-konvensjonen for politiske og borgerlige rettigheter. Under henvisning til at grunnloven forbyr «sabotasje mot det sosialistiske systemet», så regimet seg berettiget til å gripe inn mot alt som kunne svekke dets maktmonopol, for eksempel åpen kritikk og krav om demokrati.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.