Jiang Zemin

Faktaboks

Jiang Zemin
江泽民
Uttale
tʃiaŋ dzəmin
Født
17. august 1926
Jiang Zemin under hans norgesbesøk i 1996.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Jiang Zemin, kinesisk politiker. Han var i over et tiår Kinas mektigste leder som partisjef i Kinas kommunistparti i perioden 1989–2002, statens president i 1993–2003 og sjef for militærkommisjonen i 1989–2005.

Politiske verv

Jiang utdannet seg til elektroingeniør. Han var medlem av det kinesiske kommunistpartiets politbyrå fra 1987 og var partisjef i Shanghai i 1985–1989. Etter massakrene på Den himmelske freds plass i Beijing i juni 1989 ble Jiang Zemin av seniorlederen Deng Xiaoping utpekt til å etterfølge den utstøtte Zhao Ziyang som partisjef. Jiang ble betraktet som representant for en moderat reformlinje med enkelte ortodokse trekk.

De tre representasjoner

Jiangs administrasjon regnes som «tredjegenerasjons ledere» etter først Maos og senere Dengs administrasjoner. Jiang Zemins bidrag til kommunistpartiets ideologi går under navnet De tre representasjoner. Fra 2000 utarbeidet han ideen om at kommunistpartiet alltid skulle representere:

  1. Utviklingsbehovet til Kinas progressive sosiale produksjonskrefter.
  2. Den progressive utviklingen av Kinas avanserte kultur.
  3. Det kinesiske folkets mest omfattende og grunnleggende interesser.

Disse tre punktene sammenfatter partiets ansvar for den økonomiske og kulturelle utviklingen, samt politisk konsensus og stabilitet. De tre representasjoner ble ratifisert av kommunistpartiet i 2002 og ble innlemmet i Kinas grunnlov i 2004.

Krav om demokrati

Myndighetene slo i 1990-årene gjentatte ganger ned på opposisjonell virksomhet. Forsøk på å danne opposisjonspartiet «Kinas demokratiske parti» ble stanset 1998. Partiet gikk inn for et demokratisk styresett etter vestlig mønster med markedsøkonomi og ytringsfrihet. Partiet ble forsøkt offisielt registrert av demokratiforkjempere, noe som førte til arrestasjoner og lange fengselsstraffer for undergravende virksomhet. Kommunistpartiet erklærte «Kinas demokratiske parti» som en ulovlig organisasjon. Dette skjedde til tross for at Kina samme år hadde undertegnet FN-konvensjonen om politiske og borgerlige rettigheter. Under henvisning til at grunnloven forbyr «sabotasje mot det sosialistiske systemet», så regimet seg berettiget til å gripe inn mot alt som kunne svekke dets maktmonopol, for eksempel åpen kritikk og krav om demokrati.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg