Faktaboks

Li Keqiang

李克强

Uttale

Tilnærmet norsk uttale: li køtjang. IPA: lì kʰɤ̂tɕʰjɑ̌ŋ

Født
1. juli 1955, Dingyuan, Anhui, Kina
Død
27. oktober 2023, Shanghai, Kina
Virke
politiker
Li Keqiang og Vladimir Putin

Li Keqiang møtte Russlands president Vladimir Putin i 2016.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Li Keqiang var en kinesisk politiker og medlem av Det kinesiske kommunistpartis politbyrås stående komité. Han var statsminister i Folkerepublikken Kina fra 15. mars 2013 til 11. mars 2023.

Bakgrunn

Li var sønn av en bonde som senere ble lokal embetsmann i Anhui-provinsen. Under Kulturrevolusjonen ble han sendt på landet for fysisk arbeid. Her gjorde han en god figur og ble medlem av kommunistpartiet i 1976. Han fikk utdannelse i reformperioden ved Beijing-universitetet, hvor han studerte jus og senere fikk en Ph.D i økonomi i 1982. Fra dette året ble han også medlem av sekretariatet i Kinas kommunistiske ungdomsliga, hvor han senere ble generalsekretær fra 1993 til 1998. Med denne bakgrunnen var han regnet blant «ungdomsliga-fraksjonen» i partiet.

Politisk karrière

Li ble i 1998 guvernør for Henan-provinsen og Kinas yngste provinsguvernør. Han markerte allerede her sin motstand mot korrupsjon, og la ned et betydelig arbeid med økonomisk utvikling for provinsens fattige områder. Han var mindre effektiv med bekjempelsen av HIV/AIDS-epidemien som rammet provinsen i 2004.

I 2004 ble han partisekretær i Liaoning-provinsen, og under partikongressen i 2007 ble han valgt inn i politbyråets stående komite. Det ble tidligere antatt at han ville etterfølge Hu Jintao som president, blant annet grunnet deres vennskap og felles bakgrunn fra ungdomsligaen.

Li var regnet som en praktisk politiker som ville videreutvikle «det harmoniske samfunn», en fortolkning av kinesisk sosialisme utviklet av Hu Jintao. Han understrekte viktigheten av å utvikle en sterk middelklasse som sammen med urbanisering, utvikling av landbruket, sikkerhet med hensyn til mat, helse og bolig skal være bærebjelkene i et harmonisk samfunn.

Personlig liv

Li var gift med Cheng Hong, professor i økonomi ved hovedstadsuniversitetet for økonomi og handel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg