Li Keqiang

Faktaboks

Li Keqiang

李克强

Uttale

Tilnærmet norsk uttale: li køtjang. IPA: lì kʰɤ̂tɕʰjɑ̌ŋ

Født
1. juli 1955, Dingyuan, Anhui

Li Keqiang møtte Russlands president Vladimir Putin i 2016.

Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0

Kinesisk politiker og medlem av Det kinesiske kommunistpartis politbyrås stående komite og visestatsminister i Folkerepublikken Kina. Han ble utnevnt til statsminister 15. mars 2013.

Li er sønn av en bonde som senere ble lokal embedsmann i Anhui-provinsen. Under Kulturrevolusjonen ble han sendt på landet for fysisk arbeid. Her gjorde han en god figur og ble medlem av kommunistpartiet i 1976. Han fikk utdannelse i reformperioden ved Beijing-universitetet hvor han studerte jus og senere fikk en Ph.D i økonomi i 1982.

Fra dette året ble han også medlem av sekretariatet i Kinas kommunistiske ungdomsliga hvor han senere ble generalsekretær (1993-1998). Med denne bakgrunnen regnes han som tilhørende «ungdomsliga-fraksjonen» i partiet.

Han ble i 1998 guvernør for Henan-provinsen og Kinas yngste provinsguvernør. Li markerte allerede her sin motstand mot korrupsjon, og la ned et betydelig arbeid med økonomisk utvikling for provinsens fattige områder. Han var mindre effektiv med bekjempelsen av HIV/AIDS-epidemien som rammet provinsen i 2004 og de politiske sidene ved dette.

I 2004 ble han partisekretær i Liaoning-provinsen og under partikongressen i 2007 ble han valgt inn i politbyråets stående komite. Det ble tidligere antatt at han ville etterfølge Hu Jintao som president, blant annet grunnet deres vennskap og felles bakgrunn fra ungdomsligaen.

Li regnes som en praktisk politiker som vil videreutvikle «det harmoniske samfunn», en fortolkning av kinesisk sosialisme utviklet av Hu Jintao. Han understreker viktigheten av å utvikle en sterk middelklasse som sammen med urbanisering, utvikling av landbruket, sikkerhet med hensyn til mat, helse og bolig skal være bærebjelkene i et harmonisk samfunn.

Li er gift med Cheng Hong, professor i økonomi ved Hovedstadsuniversitetet for økonomi og handel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg