Faktaboks

Også kjent som

forkortet WA og Wash.

The Evergreen State

Uttale
wˈåʃiŋtən

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Washington.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Washington er en delstat lengst nordvest i USA. Staten har navn etter George Washington – USAs første president. Området ble opprinnelig kalt Territory of Columbia, men navnet ble endret på grunn av det eksisterende District of Columbia. Washington grenser til Oregon i sør, til Idaho i vest, mot Canada (provinsen British Columbia) i nord og mot Stillehavet med en kystlinje på cirka 253 kilometer i vest.

Washington har et totalt areal på cirka 184 700 kvadratkilometer og har 7 705 281 innbyggere (US Census, 2020). Washington ble opptatt som stat nr. 42 i USA 11. november 1889. Hovedstaden er Olympia, og den største byen er Seattle.

Washington sender to senatorer og ti representanter til kongressen.

Natur og klima

Washington deles nord–sør av Cascade Range, der Mount Rainier er den høyeste toppen med 4392 meter over havet. Vest for denne ligger den fruktbare senkningen rundt Puget Sound. Lengst vest, mot Stillehavet, hever Coast Ranges seg med den 2427 meter høye Mount Olympus – Olympic Mountains’ høyeste topp. Den østlige delen av staten tilhører hovedsakelig Columbiaplatået, et stort bekken med avløp gjennom Columbiaelven og bielven Snake.

Vest for Cascade Range er klimaet maritimt, i øst mer kontinentalt. Seattle har 19 °C middeltemperatur i juli, 5 °C i januar og 848 mm nedbør; Spokane i øst 21 °C i juli, –4 °C i januar og 430 millimeter nedbør. Olympic Mountains i vest er blant de mest nedbørrike områder i USA, med årsnedbør over 3500 mm. I vest finnes storvokst barskog, lengst øst busksteppe.

Befolkning

Seattle

Den største byen i delstaten Washington er Seattle. Nyere høyhusbebyggelse i sentrum av byen. I midten sees det 185 m høye tårnet Space Needle.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Av innbyggerne regnes 66 prosent som hvite, 13,7 prosent hispanic/latino, 1ti prosent asiater, 4,5 prosent afroamerikanere og cirka to prosent urfolk, hvorav cirka 80 000 i reservater (US Census, 2020). Om lag 84 prosent av befolkningen bor i byer — mot cirka 82 prosent i hele USA. En stor del av befolkningen bor i Seattle og områdene rundt Puget Sound. Viktige utdannelsesinstitusjoner er University of Washington (grunnlagt 1861) i Seattle og Washington State University (1890) i Pullman. De største kirkesamfunnene er den romersk-katolske kirke, metodistene og lutheranerne. Mange norske innvandrere fant veien til Washington, også etter andre verdenskrig.

De største byene er Seattle med 735 157 innbyggere, Spokane med 228 831 innbyggere, Tacoma med 219 025 innbyggere og Vancouver med 190 810 innbyggere (US Census, 2020). (Må ikke forveksles med den canadiske byen Vancouver rett over grensen.)

Næringsliv

I øst drives jordbruket som «dry farming» eller ved hjelp av irrigasjon; elvene, særlig Columbiaelven, utnyttes til irrigasjonsformål. Washington er blant USAs største produsenter av epler, humle, kirsebær og poteter; dyrking av hvete er også viktig. Husdyrholdet omfatter storfe, sauer, svin og fjærfe; melkeproduksjonen er betydelig. Ti prosent av arealet er dyrket mark.

Over halvdelen av arealet er skog, og bare Oregon og California har større tømmeravvirkning i USA. Ved Puget Sound ligger mange sagbruk og treforedlingsbedrifter, med produksjon av sagtømmer, tremasse, cellulose og papir.

Flyindustri (Boeing) er viktig; videre finnes betydelig maskin-, metall- og skipsbyggingsindustri, samt kjemiske fabrikker i Seattle-området. Den rikelige tilgangen på energi fra vannkraft har lagt grunnlaget for en stor aluminiumsindustri. Av mineraler utvinnes blant annet kull og uran. Puget Sound er senter for fiskeflåten; det fanges laks, kveite, østers og størje.

Washington står for 2,93 prosent av USAs samlede brutto nasjonalprodukt i USA. Det er 9. mest av statene i USA. (U.S. Department of Commerce, 2022).

I august 2022 var den sesongjusterte arbeidsledigheten i Washington på 3,7 prosent, samme som USA som helhet. Dette var en nedgang i staten fra 5,0 prosent fra året før og toppnoteringen april 2020 på 16.8 prosent (Bureau of Labor Statistics, 2022).

Historie

Det er gjort funn av 10 000 år gamle fangst- og samleredskaper i området vi i dag kjenner som staten Washington. De første menneskene som kom hit utvandret trolig fra dagens Asia på søken etter et varmere klima og større matforråd. I antropologisk forstand er det vanlig å dele staten inn i to historiske områder med amerikanske urfolk fra enten nordvestkysten eller høysletten mellom kysten og Rocky Mountains.

De mest kjente amerikanske urfolksgruppene som hadde tilhold i Washington da europeerne kom var Chinook, kyst-Salish, Nez Percé og Yakima. Det lever fortsatt en rekke urfolk i staten.

Europeisk utforskning av Washington begynte på 1700-tallet da spanske og britiske sjøfarere seilte langs Nord-Amerikas vestkyst på leting etter Nordvestpassasjen, og med besøk av misjonærer som ville kristne urbefolkningen.

Robert Gray var den første amerikanske handelsmann som kom til området; hans reiser førte til oppdagelsen av Columbiaelven i 1792. Området var lenge gjenstand for strid mellom USA og Storbritannia. I 1846 ble det endelig anerkjent som amerikansk, og i 1853 utskilt fra Oregon-territoriet og organisert som eget territorium. I 1889 ble Washington opptatt som den 42. staten i unionen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg