Washington

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Washington.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Washington, forkortet WA og Wash., er en delstat lengst nordvest i USA. Staten har navn etter George Washington – USAs første president. Området ble opprinnelig kalt Territory of Columbia, men navnet ble endret på grunn av det eksisterende District of Columbia. Washington grenser til Oregon i sør, til Idaho i vest, mot Canada (provinsen British Columbia) i nord og mot Stillehavet med en kystlinje på cirka 253 km i vest.

Faktaboks

Uttale
wˈåʃiŋtən
Også kjent som

The Evergreen State

Washington har et totalt areal på cirka 184 700 km2 og har 7 405 743 innbyggere (US Census, 2017). Washington ble opptatt som stat nr. 42 i USA 11. november 1889. Hovedstaden er Olympia, og den største byen er Seattle.

Washington sender to senatorer og ti representanter til kongressen.

Natur og klima

Washington deles nord–sør av Cascade Range, der Mount Rainier er den høyeste toppen med 4392 moh. Vest for denne ligger den fruktbare senkningen rundt Puget Sound. Lengst vest, mot Stillehavet, hever Coast Ranges seg med den 2427 meter høye Mount Olympus – Olympic Mountains’ høyeste topp. Den østlige delen av staten tilhører hovedsakelig Columbiaplatået, et stort bekken med avløp gjennom Columbiaelven og bielven Snake.

Vest for Cascade Range er klimaet maritimt, i øst mer kontinentalt. Seattle har 19 °C middeltemperatur i juli, 5 °C i januar og 848 mm nedbør; Spokane i øst 21 °C i juli, –4 °C i januar og 430 mm nedbør. Olympic Mountains i vest er blant de mest nedbørrike områder i USA, med årsnedbør over 3500 mm. I vest finnes storvokst barskog, lengst øst busksteppe.

Befolkning

Av innbyggerne regnes 68,7 prosent som hvite, 12,7 prosent hispanic/latino, 8,9 prosent asiater, 4,2 prosent afroamerikanere og cirka 2,7 prosent urfolk, hvorav cirka 80 000 i reservater (US Census, 2017). Om lag 84 prosent av befolkningen bor i byer (2010) – mot cirka 82 prosent i hele USA. En stor del av befolkningen bor i Seattle og områdene rundt Puget Sound. Viktige utdannelsesinstitusjoner er University of Washington (grunnlagt 1861) i Seattle og Washington State University (1890) i Pullman. De største kirkesamfunnene er den romersk-katolske kirke, metodistene og lutheranerne. Mange norske innvandrere fant veien til Washington, også etter andre verdenskrig.

De største byene er Seattle med 724 745 innbyggere, Spokane med 217 108 innbyggere, Tacoma med 213 418 innbyggere og Vancouver med 175 673 innbyggere (US Census, 2017). (Må ikke forveksles med den canadiske byen Vancouver rett over grensen.)

Næringsliv

I øst drives jordbruket som «dry farming» eller ved hjelp av irrigasjon; elvene, særlig Columbiaelven, utnyttes til irrigasjonsformål. Washington er blant USAs største produsenter av epler, humle, kirsebær og poteter; dyrking av hvete er også viktig. Husdyrholdet omfatter storfe, sauer, svin og fjærfe; melkeproduksjonen er betydelig. Ti prosent av arealet er dyrket mark.

Over halvdelen av arealet er skog, og bare Oregon og California har større tømmeravvirkning i USA. Ved Puget Sound ligger mange sagbruk og treforedlingsbedrifter, med produksjon av sagtømmer, tremasse, cellulose og papir.

Flyindustri (Boeing) er viktig; videre finnes betydelig maskin-, metall- og skipsbyggingsindustri, samt kjemiske fabrikker i Seattle-området. Den rikelige tilgangen på energi fra vannkraft har lagt grunnlaget for en stor aluminiumsindustri. Av mineraler utvinnes blant annet kull og uran. Puget Sound er senter for fiskeflåten; det fanges laks, kveite, østers og størje.

Historie

Utforskningen av Washington begynte på 1700-tallet da spanske og britiske sjøfarere seilte langs Nord-Amerikas vestkyst på leting etter Nordvestpassasjen, og med besøk av misjonærer som ville kristne urbefolkningen.

Robert Gray var den første amerikanske handelsmann som kom til området; hans reiser førte til oppdagelsen av Columbiaelven i 1792. Området var lenge gjenstand for strid mellom USA og Storbritannia. I 1846 ble det endelig anerkjent som amerikansk, og i 1853 utskilt fra Oregon-territoriet og organisert som eget territorium. I 1889 ble Washington opptatt som den 42. staten i unionen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg