Washington.

Geoatlas. Begrenset gjenbruk

Washington, forkortet WA og Wash., delstat lengst nordvest i USA. Staten har navn etter George Washington - USAs første president. Området ble opprinnelig kalt Territory of Columbia, men navnet ble endret pga. det eksisterende District of Columbia. Washington grenser til Oregon i sør, til Idaho i vest, mot Canada (provinsen British Columbia) i nord og mot Stillehavet med en kystlinje på ca. 253 km i vest.

Washington har et totalt areal på ca. 184 700 km2 (nr. 18 av statene i USA), og har ca. 7 062 000 innbyggere (2014) - (nr. 13 av statene i USA). Washington ble opptatt som stat nr. 42 i USA 11. november 1889. Hovedstaden er Olympia, og den største byen er Seattle.

Washington deles nord–sør av Cascade Range, der Mount Rainier er den høyeste toppen med 4392 moh. Vest for denne ligger den fruktbare senkningen rundt Puget Sound. Lengst vest, mot Stillehavet, hever Coast Ranges seg med den 2424 m høye Mount Olympus. Den østlige delen av staten tilhører hovedsakelig Columbiaplatået, et stort bekken med avløp gjennom Columbia River og bielvene Snake m.fl. Vest for Cascade Range er klimaet maritimt, i øst mer kontinentalt. Seattle har 19 °C middeltemperatur i juli, 5 °C i januar og 848 mm nedbør; Spokane i øst 21 °C i juli, –4 °C i januar og 430 mm nedbør. Olympic Mountains i vest er blant de mest nedbørrike områder i USA, med årsnedbør over 3500 mm. I vest finnes storvokst barskog, lengst øst busksteppe.

Av innbyggerne er 77,5 % hvite, 8,5 % hispanics, 6,3 % asiater, 3,5 % svarte og en stor del indianere, derav ca. 80 000 i reservater. Ca. 84 % av befolkningen bor i byer (2010) - mot ca. 82 % i hele USA.  En stor del av befolkningen bor i Seattle og områdene rundt Puget Sound. Viktige utdannelsesinstitusjoner er University of Washington (grunnlagt 1861) i Seattle og Washington State University (1890) i Pullman. De største kirkesamfunnene er den romersk-katolske kirke, metodistene og lutheranerne. Mange norske innvandrere fant veien til Washington, også etter den annen verdenskrig.

De største byene er Seattle, med ca. 652 500 innbyggere (2013) i selve byen og ca. 4,4 millioner i storbyområdet Seattle-Tacoma,  Spokane med ca. 211 000 innbyggere (2013) og ca. 675 000 i storbyområdet, Tacoma med ca. 205 000 innbyggere (2013) og ca. 4,4 millioner i storbyområdet og Vancouver med ca. 168 000 innbyggere (2013) i selve byen og ca. 2 993 000 i storbyområdet Portland-Vancouver-Salem. (Må ikke forveksles med den canadiske byen Vancouver rett over grensen).

I øst drives jordbruket som «dry farming» eller ved hjelp av irrigasjon; elvene, særlig Columbia, utnyttes til irrigasjonsformål. Washington er blant USAs største produsenter av epler, humle, kirsebær og poteter; dyrking av hvete er også viktig. Husdyrholdet omfatter storfe, sauer, svin og fjærfe; melkeproduksjonen er betydelig. 10 % av arealet er dyrket mark. Over halvdelen av arealet er skog, og bare Oregon og California har større tømmeravvirkning i USA. Ved Puget Sound ligger mange sagbruk og treforedlingsbedrifter, med produksjon av sagtømmer, tremasse, cellulose og papir. Flyindustri (Boeing) er viktig; videre finnes betydelig maskin-, metall- og skipsbyggingsindustri, samt kjemiske fabrikker i Seattle-området. Den rikelige tilgangen på energi fra vannkraft har lagt grunnlaget for en stor aluminiumsindustri. Av mineraler utvinnes bl.a. kull og uran. Puget Sound er senter for fiskeflåten; det fanges laks, kveite, østers og størje.

Utforskningen av Washington begynte på 1700-tallet da spanske og britiske sjøfarere seilte langs Nord-Amerikas vestkyst på leting etter Nordvestpassasjen, og med besøk av misjonærer som ville kristne indianerne. Robert Gray var den første amerikanske handelsmann som kom til området; hans reiser førte til oppdagelsen av Columbia River i 1792. Området var lenge gjenstand for strid mellom USA og Storbritannia. I 1846 ble det endelig anerkjent som amerikansk, og i 1853 utskilt fra Oregon-territoriet og organisert som eget territorium. I 1889 ble Washington opptatt som 42. stat i unionen.

Washington sender 2 senatorer og 10 representanter til Kongressen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.