Faktaboks

Liu Xiaobo
刘晓波
Født
28. desember 1955
Død
13. juli 2017
Liu Xiaobo
Liu Xiaobo
Av /NTB.
Liu Xiaobo

Et bilde av den fengslede dissidenten Liu Xiaobo holdes opp i protest utenfor den kinesiske ambassaden i Oslo, 9. desember 2010.

Liu Xiaobo
Av /Reuters.

Liu Xiaobo var en kinesisk litteraturviter og regimekritiker som ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

Liu tok doktorgrad i litteraturvitenskap ved Beijing læreruniversitet (Beijing Normal University) i 1988, ble deretter foreleser ved samme universitet. Han var også gjesteforeleser ved Universitetet i Oslo. Liu var aktiv i den kinesiske demokratibevegelsen og deltok i protestene på Den himmelske freds plass våren 1989. Liu Xiaobo satt deretter to år i fengsel og ble fratatt sin stilling ved universitetet. Han ble senere arrestert flere ganger for virksomhet i demokratibevegelsen. I 1996 ble han sendt til en arbeidsleir for tre års «omskolering».

Liu var i desember 2008 medforfatter til et politisk manifest for demokratisering i Kina, Charter 08. Manifestet slår til lyd for politiske reformer, deriblant ny forfatning, et uavhengig rettssystem og ytringsfrihet. Liu ble arrestert en natt to dager før publiseringen. For sin medvirkning, som ble betegnet som «undergraving av statsmakten», ble han dømt til 11 års fengsel 25. desember 2009.

Charter 08 var inspirert av Václav Havels Charta 77, som banet vei for «Fløyelsrevolusjonen» i Tsjekkoslovakia i 1989. Oppropet ble signert av over 300 kinesiske intellektuelle, deriblant mange kunstnere, journalister og advokater.

Liu Xiaobo var gift med Liu Xia, som han møtte i arbeidsleiren i 1996. I 2010 fikk hun møte ham en gang i måneden i et fengsel i Liaoning-provinsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg