Liu Xiaobo var en kinesisk litteraturviter og regimekritiker som ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

Liu tok doktorgrad i litteraturvitenskap ved Beijing læreruniversitet (Beijing Normal University) i 1988, ble deretter foreleser ved samme universitet. Han var også gjesteforeleser ved Universitet i Oslo. Liu var aktiv i den kinesiske demokratibevegelsen og deltok i protestene på Den himmelske freds plass våren 1989. Liu Xiaobo satt deretter to år i fengsel og ble fratatt sin stilling ved universitetet. Han ble senere arrestert flere ganger for virksomhet i demokratibevegelsen. I 1996 ble han sendt til en arbeidsleir for tre års «omskolering».

Liu var i desember 2008 medforfatter til et politisk manifest for demokratisering i Kina, Charter 08. Manifestet slår til lyd for politiske reformer, deriblant ny forfatning, et uavhengig rettssystem og ytringsfrihet. Liu ble arrestert en natt to dager før publiseringen. For sin medvirkning, som ble betegnet som «undergraving av statsmakten», ble han dømt til 11 års fengsel 25. desember 2009.

Charter 08 var inspirert av Václav Havels Charta 77, som banet vei for «Fløyelsrevolusjonen» i Tsjekkoslovakia i 1989. Oppropet ble signert av over 300 kinesiske intellektuelle, deriblant mange kunstnere, journalister og advokater.

Liu Xiaobo var gift med Liu Xia, som han møtte i arbeidsleiren i 1996. I 2010 fikk hun fått møte ham en gang i måneden i et fengsel i Liaoning-provinsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.