By VOA Photo/Zhang Nan, via Wikimedia Commons. fri

President i Folkerepublikken Kina siden 14. mars 2013. Xi er også generalsekretær for det kinesiske kommunistpartiet og innehar i tillegg stillingen som formann for den sentrale militærkommisjonen.

Før han ble valgt til president har han vært leder for den sentrale partiskolen, viseformann for den statlige kommisjon for reform av offentlig sektor, medlem av kommunistpartiets sekretariat hvor han var rangert som nr. 1, medlem av den sentrale militærkommisjon, samt medlem av politbyråets stående komité. Han har også vært en ledende figur i regjeringens politiske arbeid vedrørende Hongkong og Macao. Han var visepresident i Folkerepublikken Kina i perioden 2008-13. 

Xi er sønn av Xi Zhongxun, en viktig leder under borgerkrigen og den kommunistiske revolusjonen og stammer fra Fuping i Shaanxi-provinsen. Han ble uteksaminert som kjemiingeniør fra Qinghua-universitetet i Beijing i 1979 samme år som han ble medlem av kommunistpartiet. I løpet av 80- og 90-tallet arbeidet han seg oppover i partisystemet gjennom forskjellige politiske posisjoner i Hebei-, Fujian- og Zhejiang-provinsene. Fra 2007 ble han partiformann i Shanghai. Han hadde også det overordnede ansvaret for OL i Beijing i 2008.

Xi ble utnevnt til kommunistpartiets generalsekretær under den 18. partikongress i november 2012 og er dermed Kinas øverste leder. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.