Faktaboks

Xi Jinping

Pinyin: Xí Jìnpíng

Forenklede tegn: 习近平

Tradisjonelle tegn: 習近平

Uttale

kji dsjin-ping, IPA: [ɕi.tɕin.pʰiŋ]

Født
15. juni 1953, Fuping, Shaanxi, Kina
Virke
Politiker
Familie

Gift med sanger Peng Liyuan. De har datteren Xi Mingze, som holder en svært lav profil.

Xi Jinping
Xi Jinping i 2012.
Av /Department of Defense, USA.

Xi Jinping er president i Folkerepublikken Kina siden 14. mars 2013. Xi er også generalsekretær for det kinesiske kommunistpartiet og innehar i tillegg stillingen som formann for den sentrale militærkommisjonen.

Xi ble utnevnt til kommunistpartiets generalsekretær under den 18. partikongress i november 2012. Dette vervet har etter Deng Xiaoping vært Folkerepublikkens høyeste politiske stilling. Fra 1993 har generalsekretæren blitt formelt valgt som president av Folkekongressen, og Xi Jinping ble valgt til dette i mars 2013.

Verv og stillinger

Før han ble valgt til president har han vært leder for den sentrale partiskolen, viseformann for den statlige kommisjon for reform av offentlig sektor, medlem av kommunistpartiets sekretariat, hvor han var rangert som nr. 1, medlem av den sentrale militærkommisjon og medlem av politbyråets stående komité. Han har også vært en ledende figur i regjeringens politiske arbeid vedrørende Hongkong og Macao. Han var visepresident i Folkerepublikken Kina i perioden 2008–2013.

Biografi

Xi Jinping
Xi Jinping (til venstre) som barn med faren Xi Zhongxun (født 1913) og den yngre broren Xi Yuanping (født 1956).
Av .

Xi er sønn av Xi Zhongxun, en viktig leder under borgerkrigen og den kommunistiske revolusjonen i 1949, og stammer fra Fuping i Shaanxi-provinsen. Han ble uteksaminert som kjemiingeniør fra Qinghua-universitetet i Beijing i 1979, samme år som han ble medlem av kommunistpartiet. I løpet av 1980- og 1990-årene arbeidet han seg oppover i partisystemet gjennom forskjellige politiske posisjoner i Hebei-, Fujian- og Zhejiang-provinsene. Fra 2007 ble han partiformann i Shanghai. Han hadde også det overordnede ansvaret for OL i Beijing i 2008.

Xis politiske ideer

Xi Jinping møter Europaparlamentets president Martin Schulz

Xi Jinping møter Europaparlamentet i mars 2014.

Av /European Union.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Fra 2017 bestemte sentralkomiteen at hans politiske ideer, «Xi Jinpings tanker», skal være en del av Kinas grunnlov. Denne filosofien inkorporerer politiske filosofier fra forgjengerne Mao Zedong, Deng Xiaoping, Jiang Zemin og Hu Jintao i tillegg til hans egne bidrag, hvor kommunistpartiets overherredømme, nasjonal sikkerhet og en fremtidig fullstendig gjenforening med Hongkong, Macao og Taiwan er viktig. Et annet betydningsfullt bidrag er fokus på miljø og energipolitikk.

Xi Jinping har også lansert uttrykket «Den kinesiske drøm», som vil uttrykke den jevne kinesers drøm om å komme ut av fattigdom og bli en del av middelklassen. Uttrykket søker også å beskrive drømmen til den kinesiske nasjon – fra å være et fattig utviklingsland til å bli en stadig rikere og viktigere supermakt.

Kinas utvikling under Xi

Generelt har utviklingen under Xi beveget seg mot større politisk kontroll og konsolidering av makt i kommunistpartiet, noe som blant annet har gitt utslag i strengere sensur av internett og media. Samtidig har han forsterket kampen mot korrupsjon. Denne kampanjen er delvis vellykket og er generelt populær i befolkningen, men har også møtt kritikk. Mange mener at den er brukt mot mange av hans politiske motstandere, mens andre kritikere viser til tvilsomme juridiske prosesser og at det gjøres lite med årsakene til korrupsjonen i landet.

I en videre konsolidering av sin kontroll over makten i Kina fikk Xi Jinping i mars 2018 kommunistpartiets medhold i å fjerne loven som Deng Xiaoping innførte, som begrenset hvor lenge en president kunne sitte. Etter Deng kunne landets president kun sitte i to perioder, altså 10 år. Med avskaffelsen av denne loven kan Xi teoretisk sitte som Kinas leder på livstid.

På Folkekongressen i oktober 2022 konsoliderte Xi ytterligere sin stilling blant annet ved å få flere støttespillere in som medlemmer i Politbyråets stående komite. Han ble ved denne kongressen gjenvalgt som partiets leder for en tredje femårsperiode – den lengste sammenhengende perioden siden Mao Zedong.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg