Jammu og Kashmir

Kart over India med unionsterritoriet Jammu og Kashmir markert i rødt. De tilstøtende områdene i lys grått gjøres krav på av India, men er ikke under indisk administrasjon.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Fjellandskap i Jammu og Kashmir

Jammu og Kashmir er et unionsterritorium i India, lengst i nord, som grenser til Pakistan i vest og til Kina i nord og øst. Hovedstedene er Srinagar (sommer) og Jammu (vinter). Jammu og Kashmir er en del av det omstridte området Kashmir. Grensene mot Pakistan og Kina er omstridte, se Kashmir-konflikten.

Faktaboks

Uttale
jˈammu og kashmˈir

Fra 1954 til 2019 var Jammu og Kashmir en egen delstat, men delstaten, som også inkluderte deler av området Ladakh, ble i 2019 delt inn i to unionsterritorier – Jammu og Kashmir, og Ladakh.

Natur

Landskapet domineres av de høye fjellene i Himalaya og Karakorum. Fjellene er gjennomskåret av en rekke elver, blant annet Indus. De høyeste partiene er i øst og nord, avtakende mot vest og sørvest. Omkring Simlas øvre løp ligger den fruktbare og vakre Kashmirdalen, som også rommer sommerhovedstaden Srinagar. Lengst sørvest, ved foten av fjellene, ligger det overveiende hinduistiske Jammu med vinterhovedstaden Jammu. Her finnes unionsterritoriets laveste partier.

Befolkning

Majoriteten av befolkningen er muslimer, men med en stor minoritet av hinduer (cirka 20 prosent), dessuten en del sikher. Urdu er offisielt språk, men det snakkes en rekke andre språk, særlig kashmiri og hindi. De aller fleste er bosatt i dalførene i sørvest.

Næringsliv

Jordbruk og husdyrhold er viktigste næringer og sysselsetter størstedelen av yrkesbefolkningen. Ris, mais og hvete er de viktigste kornarter. Ellers er fruktdyrking og husdyrhold viktig. Det drives silkeavl og skogbruk.

Jammu og Kashmir har noe industri, viktigst er foredling av landbruksprodukter og håndverksproduksjon (silkeveving, kasjmirsjal, tepper, treskjærerarbeider med mer). Det meste av industrien er lokalisert til Jammu. Det er forekomster av kull, bauxitt, jern-, bly-, nikkel- og manganmalm, men utvinningen er ubetydelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Inga Baadshaug Eide

Den tidligere delstaten Jammu og Kashmir ble høsten 2019 delt opp i to unionsterritorier, Jammu og Kashmir og Ladakh, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1590112

svarte Ida Scott

Takk, dette er retta opp. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg