Jammu og Kashmir

Jammu og Kashmir, delstat i India, lengst i nord, grenser til Pakistan i vest og til Kina i nord og øst; 100 569 km2 med 12 366 000 innb. (2008). Hovedstad: Srinagar (sommer) og Jammu (vinter). Grensene mot Pakistan og Kina er omstridte.

Faktaboks

Uttale
jˈammu og kashmˈir

Natur

Landskapet domineres av de høye fjellene i Himalaya og Karakorum. Fjellene er gjennomskåret av en rekke elver, bl.a. Indus. De høyeste partiene er i øst og nord, avtakende mot vest og sørvest. Omkring Simlas øvre løp ligger den fruktbare og vakre Kashmirdalen, som også rommer sommerhovedstaden Srinagar. Lengst sørvest, ved foten av fjellene, ligger det overveiende hinduistiske Jammu med vinterhovedstaden Jammu. Her finnes delstatens laveste partier.

Befolkning

Majoriteten av befolkningen er muslimer, men med en stor minoritet av hinduer (ca. 20 %), dessuten en del sikher. Urdu er offisielt språk, men det snakkes en rekke andre språk, særlig kashmiri og hindi. De aller fleste er bosatt i dalførene i sørvest.

Næringsliv

Jordbruk og husdyrhold er viktigste næringer og sysselsetter størstedelen av yrkesbefolkningen. Ris, mais og hvete er de viktigste kornarter. Ellers er fruktdyrking og husdyrhold viktig. Silkeavl. Skogbruk. Noe industri, viktigst er foredling av landbruksprodukter og håndverksproduksjon (silkeveving, kasjmirsjal, tepper, treskjærerarbeider m.m.). Det meste av industrien er lokalisert til Jammu. Det er forekomster av kull, bauxitt, jern-, bly-, nikkel- og manganmalm, men utvinningen er ubetydelig. Se for øvrig Kashmir.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg