Jammu og Kashmir

Fjellandskap i Jammu og Kashmir

Jammu og Kashmir er en delstat i India, lengst i nord, som grenser til Pakistan i vest og til Kina i nord og øst. Delstaten har et areal på 100 569 kvadratkilometer med 12 366 000 innbyggere (2008). Hovedstedene er Srinagar (sommer) og Jammu (vinter). Grensene mot Pakistan og Kina er omstridte, se Kashmir-konflikten.

Faktaboks

uttale:
jˈammu og kashmˈir

Natur

Landskapet domineres av de høye fjellene i Himalaya og Karakorum. Fjellene er gjennomskåret av en rekke elver, blant annet Indus. De høyeste partiene er i øst og nord, avtakende mot vest og sørvest. Omkring Simlas øvre løp ligger den fruktbare og vakre Kashmirdalen, som også rommer sommerhovedstaden Srinagar. Lengst sørvest, ved foten av fjellene, ligger det overveiende hinduistiske Jammu med vinterhovedstaden Jammu. Her finnes delstatens laveste partier.

Befolkning

Majoriteten av befolkningen er muslimer, men med en stor minoritet av hinduer (cirka 20 prosent), dessuten en del sikher. Urdu er offisielt språk, men det snakkes en rekke andre språk, særlig kashmiri og hindi. De aller fleste er bosatt i dalførene i sørvest.

Næringsliv

Jordbruk og husdyrhold er viktigste næringer og sysselsetter størstedelen av yrkesbefolkningen. Ris, mais og hvete er de viktigste kornarter. Ellers er fruktdyrking og husdyrhold viktig. Det drives silkeavl og skogbruk.

Delstaten har noe industri, viktigst er foredling av landbruksprodukter og håndverksproduksjon (silkeveving, kasjmirsjal, tepper, treskjærerarbeider med mer). Det meste av industrien er lokalisert til Jammu. Det er forekomster av kull, bauxitt, jern-, bly-, nikkel- og manganmalm, men utvinningen er ubetydelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg