Den delvise prøvestansavtalen av 1963

Artikkelstart

Den delvise prøvestansavtalen av 1963 er en internasjonal traktat om forbud mot prøver med kjernefysiske våpen i atmosfæren, det ytre rom og under vann. Avtalen ble undertegnet i Moskva av Storbritannia, Sovjetunionen og USA 5. august 1963 og trådte i kraft 10. oktober 1963, da alle disse tre landene hadde ratifisert avtalen.

Faktaboks

Også kjent som
Treaty Banning Nuclear Weapons Tests in the Atmosphere, in Outer Space and under Water Limited Nuclear-Test-Ban Treaty (LTBT) Partial Nuclear-Test-Ban Treaty (PTBT)

125 land har ratifisert avtalen. Ti land har signert avtalen, men ikke ratifisert den. Av land som ikke er tilsluttet Prøvestansavtalen av 1963 er Frankrike, Kina og Nord-Korea.

Unntatt fra avtalen er underjordiske eksplosjoner, da Sovjetunionen ikke ville tillate stedlige inspeksjoner, og man på vestlig side mente at man ikke med tilstrekkelig sikkerhet kunne registrere eventuelle brudd på en fullstendig prøvestansavtale over de avstandene som et forbud mot stedlig inspeksjon innebar.

Den delvise prøvestansavtalen av 1963 har ubegrenset gyldighetstid.

Den fullstendige prøvestansavtalen av 1996, som ennå ikke er trådt i kraft, forbyr alle tester som fører til en kjernefysisk kjedereaksjon, enten dette er under jorden, i atmosfæren eller i havet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (6)

skrev Fride Eeg-Henriksen

Hei, jeg savner klargjøring av forskjellene og forholdet mellom de to prøvestansavtalene. Evt med en sammenbindende artikkel. Jeg ble litt klokere etter å ha lest denne http://laromkarnvapen.se/no/atomvapen-og-verden/atomprovestansavtalen/. Men en kvalitetsikret variant på snl kunne jo vært fint.

svarte Sten Lundbo

Fride Eeg-Henriksen. Takk for kommentaren. Jeg har endret titlene på de to avtalene, slik at det også i titlene fremgår at avtalen av 1963 er en delvis prøvestansavtale, mens avtalen av 1996 er en fullstendig prøvestansavtale. Videre har jeg innarbeidet en setning i artikkelen om sistnevnte avtale som forklarer hovedforskjellen mellom de to avtalene. Mvh Sten Lundbo

svarte Fride Eeg-Henriksen

Det ser ut som en grei løsning. Men hva med også å legge inn en setning om den fullstendige avtalen i den delvise avtalen? Da blir det enda klarere... Vennlig hilsen Fride Eeg-Henriksen

svarte Sten Lundbo

Fride Eeg-Henriksen. Godt forslag. Jeg har lagt til en setning om avtalen av 1996 i slutten av artikkelen om avtalen av 1963. Mvh Sten Lundbo

svarte Fride Eeg-Henriksen

Så bra, da ble det klart, og jeg har lært en god del nytt! Vennlig hilsen Fride

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg