Faktaboks

Mikhail Gorbatsjov

Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov

Михаил Сергеевич Горбачёв

engelsk transkripsjon Mikhail Gorbachev

Uttale
garbatsjˈåf
Født
2. mars 1931, Privolnoje, Stavropol Krai, Sovjetunionen (nå i Russland)
Død
30. august 2022, Moskva, Russland
Mikhail Gorbatsjov
Generalsekretær Mikhail Gorbatsjov ved ankomsten på Island før toppmøtet mellom USA og Sovjetunionen i 1986.
Av /NTB scanpix.
Gorbatsjov og Reagan
Mikhail Gorbatsjov og USAs president Ronald Reagan undertegner en avtale om ødeleggelse av kort- og mellomdistanseraketter i Washington 8. desember 1987.
Av /NTB scanpix.
Gorbatsjov og Brundtland
I 1990 ble Gorbatsjov tildelt Nobels fredspris, og året etter besøkte han Norge. Her håndhilser han på statsminister Gro Harlem Brundtland. Thorvald Stoltenberg i bakgrunnen.
Av /NTB scanpix.
Gorbatsjovs nobelforedrag
Nobels Fredspris ble i 1990 tildelt Mikhail Gorbatsjov, men han var forhindret fra å motta den. Her gir Gorbatsjov sitt Nobelforedrag i Oslo Rådhus under Norgesbesøket 5. juni 1991.
Av /NTB scanpix.

Mikhail Gorbatsjov var en russisk, tidligere sovjetisk, politiker. Gorbatsjov var Sovjetunionens siste statsleder. Han var generalsekretær i det sovjetiske kommunistpartiet fra 1985 til 1990, og Sovjetunionens første og eneste president fra 1990 til 1991.

Gorbatsjov innførte reformene glasnost og perestrojka, som bidro til Sovjetunionens oppløsning og avslutningen av den kalde krigen. For sitt reformarbeid ble Gorbatsjov tildelt Nobels fredspris i 1990.

Bakgrunn

Gorbatsjov ble født i Stavropol i Nord-Kaukasus. Han arbeidet på et kollektivbruk i Stavropol i årene 1946–1950 og studerte deretter jus i Moskva. Han var medlem av kommunistpartiet fra 1952, satt i Det øverste sovjet fra 1970, i kommunistpartiets sentralkomité fra 1971 og i sekretariatet fra 1978 (med ansvar for jordbruksspørsmål). Han var partisjef i Stavropol kraj i 1970 og fullt medlem av politbyrået fra 1980. Ved Konstantin Tsjernenkos død i 1985 ble Gorbatsjov valgt til generalsekretær i kommunistpartiet. Han ble deretter valgt til leder av Det øverste sovjets presidium i 1988 og til president i 1990.

Innenrikspolitikk

Utnevnelsen av Mikhail Gorbatsjov til generalsekretær innebar et generasjonsskifte i sovjetisk politikk. Gorbatsjovs lederstil skilte seg klart fra forgjengernes, og i årene etter at han kom til makten iverksatte han betydelige utskiftninger innenfor parti- og statsledelsen. En ny generasjon av yngre og mer reformorienterte politikere kom i posisjon.

Gorbatsjov innledet en politisk og økonomisk liberaliseringsprosess uten sidestykke i sovjetisk historie, en prosess som til slutt skulle ende med Sovjetunionens oppløsning. Tre nøkkelbegrep stod sentralt i reformpolitikken:

Gorbatsjov ønsket å reformere, men samtidig å bevare kommunistregimet og Sovjetunionen. Disse målsetningene viste seg snart uforenlige. De økonomiske reformene førte ikke til noe økonomisk oppsving, snarere tvert imot, og de møtte etter hvert stor motstand. Den nye åpenheten brakte etniske konflikter og løsrivelseskrav frem i lyset. Gorbatsjov valgte gradvis å prioritere politisk stabilitet fremfor reformpolitikk. I 1990 gav Det øverste sovjet Gorbatsjov ekstraordinære fullmakter for å forsøke å hindre et økonomisk sammenbrudd og for å gjenopprette respekt for lov og orden. For å styrke Gorbatsjovs posisjon uavhengig av kommunistpartiet ble det samtidig opprettet en presidentpost.

Kravene om større grad av selvstyre for unionsrepublikkene førte til at Gorbatsjov påbegynte en reforhandling av unionsavtalen. En ny avtale skulle undertegnes i august 1991, men den ble stanset av et mislykket kuppforsøk. Reformmotstandere forsøkte å avsette Gorbatsjov, men da kuppet slo feil, kom de i stedet til å påskynde oppløsningsprosessen.

Etter kuppforsøket mistet Gorbatsjov mye av det politiske initiativ til unionsrepublikkene, og særlig til den folkevalgte ledelsen av den russiske republikken, med Boris Jeltsin i spissen. Gorbatsjov gikk av som generalsekretær for kommunistpartiet, og da Sovjetunionen, til tross for hans bestrebelser på å holde landet samlet, de facto gikk i oppløsning ved inngåelsen av Minsk-avtalen mellom Russland, Ukraina og Belarus 8. desember, gikk Gorbatsjov 25. desember 1991 av som landets president. Dette innebar slutten på Sovjetunionen.

Utenrikspolitikk

Gorbatsjov tok flere initiativer til nedrustning, og forholdet til USA og den vestlige verden ble betraktelig bedret i hans regjeringstid. Sovjetunionens endrede holdning overfor Øst-Europa åpnet for disse landenes systemskifter i 1989–1990. I 1990 gikk Gorbatsjov også med på en sammenslåing av Vest-Tyskland og Øst-Tyskland. Også i andre regionale konflikter (blant annet i Afghanistan, Angola og Kambodsja) førte Sovjetunionens politikk i denne perioden til store endringer.

Gorbatsjov ble i 1990 tildelt Nobels fredspris for sitt internasjonale virke og sin rolle i avslutningen av den kalde krigen.

Etter Sovjetunionens oppløsning

Etter Sovjetunionens oppløsning holdt Gorbatsjov en lav politisk profil. Et forsøk på politisk comeback i det russiske presidentvalget i 1996 endte med 0,5 prosent av stemmene.

På 2000-tallet markerte Gorbatsjov seg som kritiker av Vladimir Putin og USAs utenrikspolitikk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Abrams, Irwin: The Nobel Peace Prize [...], centennial ed., 2001
  • Brown, Archie: The Gorbachev factor, 1996, isbn 0-19-827344-4
  • McCauley, Martin: Gorbachev, 1998 (Profiles in power), isbn 0-582-21698-6
  • Øivind Stenersen, Ivar Libæk & Asle Sveen: Nobels fredspris: Hundre år for fred – Prisvinnere 1901–2000, Cappelen 2001, isbn 82-02-17023-0

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Så vidt jeg vet, er riktig uttale av navnet /gar.ba.'tsjåv/; merk altså første stavelse. Dette samsvarer også med uttalen hørt i Dagsrevyen på den tida han satt med makta. Eksempel: https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/199012/FNYH23005690/avspiller#t=24m55s
https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/199101/FNYH20001791/avspiller#t=55m16s
https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/199101/FAKN20003091/avspiller#t=24m7s
Og dessuten: https://www.youtube.com/watch?v=xKa_5bhzqZA

skrev Åsmund Egge

Du har rett. Det skal være trykk på siste stavelse. Der blir o'en uttalt 'å'. Den første stavelsen er trykksvak og uttales her 'a'. Strengt tatt ender uttalen på 'åf', ikke 'åv'. Takk for påpekning. Er rettet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg