Parisavtalen er en internasjonal avtale om klimapolitikk. Den ble vedtatt som en juridisk forpliktende avtale under rammeavtalen Klimakonvensjonen på klimatoppmøtet i Paris 12. desember 2015 (COP21). Praktisk talt alle FNs medlemsland har sluttet seg til avtalen.
Formålet med avtalen er å «styrke den globale responsen på trusselen som klimaendringene utgjør». Avtalen etablerer et mål om å begrense temperaturstigningen på jorda til «godt under» 2 °C, og helst til 1,5 °C. Den forplikter medlemslandene til å sette seg nye og mer ambisiøse mål for å redusere sine klimagassutslipp hvert femte år, og etablerer regler for hvordan landene skal rapportere om klimaarbeidet sitt.
Kommentarer (4)
skrev Johannes Idsø
Det hadde vært fint å få vite hvilke forpliktelser de enkelte land har gått med på. Dette kan gjøres ved en referanse med sidetall i det dokumentet hvor dette står.
svarte Bård Lahn
En lenke til FNs offisielle register over nasjonale utslippsmål er lagt til nederst i saken.
skrev Gustav Snystad
Når det står at "195 stater har forpliktet seg gjennom Parisavtalen, og samtlige av disse har lovet å gjennomføre utslippskutt" så burde man vel være mer nyansert, i forhold til hva ? Kina, f.eks, har som mål å øke utslippene fram til 2030, deretter en påfølgende stabilisering, helst reduksjon. Dette kan vel neppe karakteriseres som et utslippskutt. Ifølge ClimateActionTracker (https://climateactiontracker.org/) lover de fleste land i verden å øke sine CO2 utslipp framover, men med mest mulig måtehold (bortsett fra EU, Canada, Japan, Norge...).
svarte Bård Lahn
"Utslippskutt" kan brukes både til å referere til reduksjon i forhold til et historisk nivå og reduksjon i forhold til hva som ville skjedd uten tiltak, noe som kan skape forvirring. Setningen er uansett upresis, ettersom det landene har lovet er planer for nasjonale tiltak ("nasjonalt bestemte bidrag"), og disse kan inneholde mål som er formulert i andre enheter enn klimagassutslipp. Dette vil bli presisert i en ny versjon av artikkelen.
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.