Avtalens artikkel 4 fastslår at alle land er forpliktet til å utarbeide nasjonale utslippsmål – såkalt «nasjonalt fastsatte bidrag» – som de skal etterstrebe å oppnå. Nivået for utslippsmålene følger imidlertid ikke av avtalen, men fastsettes av landene selv. Utslippsmålene til den enkelte stat skal oppdateres hvert femte år. Partenes innsats er forventet å øke over tid, og skal reflektere landets «høyest mulige ambisjon».
Forpliktelsen om å utarbeide nasjonalt fastsatte bidrag gjelder alle land. På dette punktet skiller Parisavtalen seg fra Kyotoprotokollen, der bare industrilandene var forpliktet til å redusere sine utslipp. Samtidig sier Parisavtalen at industriland fortsatt forventes å «gå foran» og påta seg en større innsats enn utviklingslandene, i tråd med Klimakonvensjonens rettferdighetsprinsipper. Industrilandene har også en forpliktelse om å bidra med finansiering som kan hjelpe utviklingsland med å gjennomføre sine mål.
Før landene fastsetter nye utslippsmål skal det hvert femte år foretas en «global gjennomgang» der avtalepartene sammen skal vurdere i hvilken grad den planlagte og gjennomførte innsatsen samsvarer med Parisavtalens overordnede mål. Her skal også partenes innsats for klimatilpassing og finansiell støtte til utviklingsland evalueres. Den globale gjennomgangen vil kunne vise om de enkelte landenes bidrag til sammen er tilstrekkelig for å nå togradersmålet. Det er imidlertid ingen mekanismer i avtalen for å øke landenes nasjonalt fastsatte bidrag dersom de viser seg å være utilstrekkelige.
Kommentarer (4)
skrev Johannes Idsø
Det hadde vært fint å få vite hvilke forpliktelser de enkelte land har gått med på. Dette kan gjøres ved en referanse med sidetall i det dokumentet hvor dette står.
svarte Bård Lahn
En lenke til FNs offisielle register over nasjonale utslippsmål er lagt til nederst i saken.
skrev Gustav Snystad
Når det står at "195 stater har forpliktet seg gjennom Parisavtalen, og samtlige av disse har lovet å gjennomføre utslippskutt" så burde man vel være mer nyansert, i forhold til hva ? Kina, f.eks, har som mål å øke utslippene fram til 2030, deretter en påfølgende stabilisering, helst reduksjon. Dette kan vel neppe karakteriseres som et utslippskutt. Ifølge ClimateActionTracker (https://climateactiontracker.org/) lover de fleste land i verden å øke sine CO2 utslipp framover, men med mest mulig måtehold (bortsett fra EU, Canada, Japan, Norge...).
svarte Bård Lahn
"Utslippskutt" kan brukes både til å referere til reduksjon i forhold til et historisk nivå og reduksjon i forhold til hva som ville skjedd uten tiltak, noe som kan skape forvirring. Setningen er uansett upresis, ettersom det landene har lovet er planer for nasjonale tiltak ("nasjonalt bestemte bidrag"), og disse kan inneholde mål som er formulert i andre enheter enn klimagassutslipp. Dette vil bli presisert i en ny versjon av artikkelen.
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.