collage

Collage, collage på papir, 13x10,2 cm., utført av Kurt Schwitters i 1937.
/Nasjonalmuseet, Oslo, Fri ikke-kommersiell bruk.
Uten tittel, papircollage montert på kartong, 35,1x49,6 cm., utført av Nils-Ole Lund i (antagelig) 1989. Bildet inneholder visuelle referanser til verk av Le Corbusier og Pablo Picasso.
/Nasjonalmuseet, Oslo, Fri ikke-kommersiell bruk.
In the Picture, akryl og collage på lerret, 97,5x130,5 cm., utført av Inger Sitter i 1964,
Nasjonalmuseet, Oslo, Fri ikke-kommersiell bruk.

Collage, papier collé, bilder med påklistrede materialer. I Stilleben med fiolin og krus (1909–10) innførte Braque dette for første gang ved å slå inn en spiker i en sterkt abstrahert komposisjon. Ved sin høye realitetsgrad understreket spikeren bildets totale uvirkelighet.

Faktaboks

Uttale
kålˈa:ʒ
Etymologi
av fransk ‘klistre’
Også kjent som
kollasj

Bruk av «virkelige» gjenstander som trikkebilletter, avisutklipp og så videre i bildene ble mye benyttet av Picasso, Braque og andre av kubistene. Collageteknikken appellerte sterkt til og ble brukt både av dadaistene og surrealistene, da gjerne i overraskende eller absurde konstellasjoner.

Eksempler på tidlige dadaistiske collager er serien Fatagaga (1919) av Max Ernst og Hans Arp. Collageteknikken er todimensjonal, eller i lavt relieff. Der kunstneren benytter seg av tredimensjonale gjenstander kalles teknikken assemblage eller ready-made.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg