objet trouvé

Empire Vampire V (C), sokkel med cellofan, plastgress, silkeblomster, stige av plast, skilpadde av polyester, porselensfigur, 164x84,5x79,5 cm., utført av Isa Genzken i 2005. Denne skulpturen består av mange ting som er funnet og satt sammen til en skulptur. Gjenstandene utgjør hver for seg én funnet gjenstand, objet trouvé, og sammensetningen utgjør en skulptural konstellasjon, en assemblage. Kunstneren henspiller dels på sokkelen i den kunsthistoriske tradisjonen og dels på angrepet på World Trade Center i 2001.
Nasjonalmuseet, Oslo, Fri ikke-kommersiell bruk.
Lisens: Brukerspesifisert
Strekkfjær, strekkfjær, batong i tre, metallkule, 130 (141,5) cm., utført av Jon Gundersen i 1991. Dette verket består av gjenstander som er hentet fra en funksjonell sammenheng (objet trouvé), og satt sammen (assemblage) til et verk som gir assosiasjoner til tid og tyngdekraft.
Nasjonalmuseet, Oslo, Fri ikke-kommersiell bruk.
Lisens: Brukerspesifisert

Objet trouvé er en tilfeldig gjenstand som ved kunstnerens bevisste anvendelse får et kunstverks funksjoner. Gjenstanden kan være et ubearbeidet produkt fra naturen, den kan være delvis bearbeidet, videre kan maskindeler eller lignende som er løsgjort fra sin opprinnelige sammenheng, også tjene som materiale.

Faktaboks

uttale:
åbʒˈɛ truvˈe
etymologi:
fransk ‘funnet gjenstand’

Objet trouvé har vært forbundet med en søken mot primære kunstneriske kvaliteter. Fra kubistenes collager var veien ikke lang til objet trouvé. Fra 1913 laget Marcel Duchamps ready-mades, og for dadaismen og surrealismen spilte objet trouvé en betydelig rolle.

I Norden kjennes objet trouvé fra svensken Eric Grates strandfunn og fra dansken Henry Heerups «skraldefigurer». Objet trouvé blomstret i 1950- og 1960-årene, blant annet har gamle bildeler vært flittig benyttet, såkalt bumper-art. For popkunsten har objet trouvé hatt betydning ved bruk av massefabrikkerte elementer, og postmodernismen tok dem flittig i bruk i sin blanding av stilelementer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg