Tidsskrift er en periodisk publikasjon som kommer ut med bestemte mellomrom (ukentlig, månedlig eller hvert kvartal), som regel i form av et hefte, og hvis innhold gjerne er begrenset til et enkelt fag eller interesseområde (fagtidsskrift).

Historie

Det første kjente tidsskriftet er Journal des savants, som kom ut i Paris, i 1665. Europas tidsskriftpresse utviklet seg raskt videre på slutten av 1600-tallet, i begynnelsen i hovedsak som en lærd presse.

I England oppstod tidlig på 1700-tallet en ganske rikholdig politisk tidsskriftpresse, med Daniel Defoes Review fra 1704 som det første, fulgt av The Tatler, The Spectator og andre.

De politiske og litterære tidsskriftenes glansperiode startet på slutten av 1800-tallet. Etter hvert inntrådte en viss stagnasjon eller tilbakegang i slike tidsskrifter, som en følge av dagspressens stadig økende interesse for kulturelle og vitenskapelige emner.

Fagtidsskrifter har derimot hatt en stadig voksende utbredelse og innflytelse, særlig tidsskrifter for teknikk og forskning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg