figurativ kunst

Selvportrett med stråhatt, olje på lerret, 97,8x70,5 cm., malt av Elisabeth Louise Vigée Le Brun i 1782.
The National Gallery, London, Public Domain.
Lisens: CC BY NC ND 4.0
Fra Kvianes på Ogna, Jæren, olje på lerret, 39,8x58,8 cm., malt av Kitty Kielland i 1878.
/Nasjonalmuseet, Oslo.
Lisens: CC BY 4.0
Stilleben med syriner, olje på lerret av lin, 44,1x54,1 cm., malt av Benedicte Scheel i 1890.
/Nasjonalmuseet, Oslo.
Lisens: CC BY 4.0
Eske, elfenben, høyde 8,5 cm., laget i Japan mellom 1800 og 1897.
/Nasjonalmuseet, Oslo.
Lisens: CC BY 4.0

Figurativ kunst er visuell kunst som etterligner og gjengir mennesker, natur og gjenstander i den synlige og konkrete virkeligheten på en gjenkjennelig måte.

Faktaboks

Uttale
figuratˈiv
Etymologi
via fransk figuratif 'billedlig'

Kjennetegn

I figurativ kunst tjener komposisjon og farger til å gi en troverdig og relevant gjengivelse av virkeligheten.

Selv om gjengivelsen kan avvike i større eller mindre grad fra det observerbare, opprettholder figurativ kunst forbindelsen til den sansbare virkeligheten,

Figurativ og nonfigurativ kunst

Mellom figurativ kunst og nonfigurativ kunst (abstrakt kunst) er det glidende overganger. Overvekt av formal stilisering og subjektiv fantasering demper eller fjerner forbindelsen til den konkrete virkeligheten.

Poststrukturalisme

Det skarpe skillet mellom figurativ og nonfigurativ kunst blir kritisert i poststrukturalistisk teori. Her sidestiller man alle motiver, både synlige og usynlige, reelle og fantaserte. Det som vektlegges er at motivet refererer til noe annet. Forstått på denne måten, deler figurativ og nonfigurativ kunst funksjonen som etterligning, om enn ikke etterligning forstått som et speilbilde.

Historikk

Figurativ visuell kunst har vært den dominerende tendensen i kunstens historie. Hulemalerier fra forhistorisk og paleolittisk tid og helleristninger fra bronsealderen viser mer eller mindre stiliserte figurasjoner av mennesker, dyr og gjenstander. Figurativ kunst, med unntak av ornamentikk, var utbredt i den greske antikken og Romerriket.

Tilsvarende fordeling mellom ornamentikk og figurasjon finner man videre i middelalderen. I renessansen og i århundrene fremover var figurativ kunst nokså enerådende.

Streben etter figurasjon fortsatte helt opp til tiårene omkring 1900. På 1900-tallet ble forskjellige typer nonfigurativ kunst introdusert, spesielt i tiårene etter andre verdenskrig. Men i det 21. århundre har postmoderne kunstnere igjen aktivert figurasjon som kunstnerisk virkemiddel.

Ornamentikk

I flere land har figurative motiver av religiøse, kulturelle eller politiske årsaker blitt omtolket, dempet eller unngått. Det gjelder for eksempel islamsk kunst. Kunst som er relatert til islam, er ofte preget av kompleks ornamentikk, arabesker og kalligrafi. Denne type kunst lar seg vanskelig innpasse i begrepene figurativ kunst eller nonfigurativ kunst.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Sandberg, Lotte (1996). Figurasjonens ulike fremtredelsesformer. Hva mener vi med begrepet figurativ kunst? Vi ser på kunst, nr. 1, s. 10-11

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg