ord

Artikkelstart

Et ord er en sammenstilling av språklyder, fonemer, som kan stå selvstendig, og som har betydning, slik som hund. Et ord kan også bestå av bare et fonem, slik som å, som betyr «elv» i noen dialekter.

Ord kan deles opp i ordklasser etter hvilke egenskaper de har. Man bruker gjerne en kombinasjon av morfologiske, syntaktiske og semantiske egenskaper når man deler ord inn i ordklasser. Hund er et eksempel på et substantiv fordi det blant annet kan bøyes i bestemthet (morfologisk kriterium) og kan stå som kjerne i en nomenfrase (syntaktisk kriterium).

Man deler gjerne ord opp i tre kategorier: ord med leksikalsk betydning, ord med grammatisk betydning og pro-ord. Ord med leksikalsk betydning betegner noe utenfor språket, som hund eller håpe. Et grammatisk ord markerer en funksjon eller en relasjon innad i språket. I hunden til Lise og hunden som bet er ordene til og som grammatiske og underordner henholdsvis en nomenfrase og en verbfrase til nomenfrasen hunden. Et annet grammatisk ord er infinitivsmerket å, som innleder en infinitivskontruksjon. Pro-ord skifter betydning etter sammenhengen de brukes i. Ord som der og jeg vil stadig endre betydning avhengig av hvem og hva de refererer til.

Et leksikalsk ord kan bestå av ett eller flere morfemer. Et leksikalsk ord må som et minstekrav bestå av et rotmorfem som bærer den leksikalske betydningen. Et rotmorfem kan kombineres med bøyningsmorfemer eller avledningsmorfemer. Disse har grammatisk betydning. Ordet hund består av rotmorfemet hund, mens ordet hunden består av rotmorfemet hund og bøyningsmorfet -en, som markerer bestemthet. Ordet misunnelse består av rotmorfemet misunn og avledningsmorfemet -else, som gjør ordet til et substantiv.

Ord blir i skrift vanligvis skilt fra hverandre med mellomrom. I tale vil man som regel kunne skille mellom ulike ord i en setning ved hjelp av trykk; ord med flere stavelser vil som regel ha trykk eller tone bare på én av dem

Selv om mange språkbrukere har en klar intuisjon av hva ord er, kan ikke en allmenngyldig definisjon av ord sies å være funnet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg