Merz

Merz-tegning 85, Sikk-sakk rød, 1920.
Av .

Artikkelstart

Merz er et kunstbegrep skapt av den dadaistiske maleren Kurt Schwitters.

Faktaboks

Uttale
-ts

Fra Kommerzbank til Merz

Schwitters arbeidet fra 1918 med små collager av papirbiter. På disse collagene forekom ofte blant annet ordet merz. Det hadde oppstått gjennom at han hadde revet av et stykke papir der det hadde stått Kommerzbank.

Subtil papirkunst

Collagene bestod nesten bare av papiravfall, og ordet Merz kom til å betegne «skrot» eller lignende, noe som stod i skarp kontrast til den strenge presisjon og fargemessige subtilitet Schwitters bygde opp collagene med.

Merzbau

Kurt Schwitters fylte hele rom med halvt skulpturale, halvt arkitektoniske enheter til hva han kalte Merzbau – dette i Hannover.

I 1923–1932 utgav han et tidsskrift ved samme navn. Senere fylte han hele rom med halvt skulpturale, halvt arkitektoniske enheter til hva han kalte Merzbau – ett i Hannover, ett på Lysaker i Norge og ett i Ambleside i Nord-England. På Hjertøya utenfor Molde reiste han en Merzsäule.

Rester av Schwitters kunst

Bare hans Merzbau i England er bevart; det første Merzbau ble lagt i grus under de alliertes bombing i 1943, mens huset på Lysaker brant ned i 1951. Rester av interiøret fra Schwitters' hytte på Hjertøya er bevart i et eget Schwittersrom på Romsdalsmuseet, mens en kopi av Merzsøylen er reist på Hjertøya. Henie Onstad Kunstsenter har en permanent Schwitters-utstilling med et stort antall Merz-arbeider.

Ved sin omsorgsfulle studie av volum-, overflate-, lys- og romforhold har Schwitters' Merzbauten hatt stor betydning for moderne arkitektur.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg