brikolasje

Brikolasje, en omreisende kjeleflikker, reparatør eller altmuligmann. Begrepet stammer fra det franske bricoler. En person hvis levebrød innebærer å improvisere og skifte mellom ulike småjobber.

Brikolasje refererer til sammensetning og blanding av ulike teknikker eller materialer ut fra hva som er tilgjengelig.

Den franske antropologen Claude Lévi-Strauss, som var opphavsmannen til strukturalisme, utviklet begrepet brikolasje som en modell for kategoriserende og systematiserende tenkning. Han skilte mellom brikolasje som teknisk og tankemessig aktivitet.

Brikoløren er i Lévi-Strauss sin modell en person som kombinerer kulturelle elementer som er tilgjengelige i hans verden. Han kombinerer elementer på bakgrunn av tidligere erfaring for å improvisere fram en nyttig kombinasjon. Kombinasjonene kan være nye sammensetninger, men de er alltid skapt ut fra et begrenset sett med elementer og erfaringer. Det er altså en modell for kulturell handling og kreativitet innenfor rammer av begrensete ressurser, og dermed ikke en "fri" kreativitet.

Brikolasje er også en modell for tenkning. Såkalte "primitive" folk (med lav grad av teknologi, spesialisering og differensiering) bedriver materiell brikolasje, mens moderne vitenskapsfolk bedriver abstrakt brikolasje. Begge former må imidlertid betraktes som sofistikert intellektuell virksomhet av samme art. Den første formen er en 'konkret vitenskap', mens den andre er abstrakt.

Hovedforskjellen er at den konkrete vitenskapen trekker inn konkrete kategorier som dyr eller mat som forklarende kategorier. Disse brukes til å uttrykke abstrakte begreper og relasjoner. Den abstrakte vitenskapen bruker derimot kategorier som ikke er umiddelbart og konkret tilgjengelig, slik som sosial klasse eller atom og elektron.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg