Jonisk stil

Jonisk stil. Rekonstruksjonstegning av det berømte Artemis-tempelet i Efesos, slik man antar at det så ut omkring midten av 500-tallet fvt. Tempelet, som ble regnet som et av verdens sju underverker, ble ødelagt av brann 356 fvt., påsatt av Herostratos.

Jonisk stil
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.
Selvportrett
Jacob Munch ble empiretidens portrettør i Norge med sine enkle og stramt oppbygde bilder. Selvportrett fra 1809.
Av /Nasjonalmuseet.

Stil innen kunsten betyr et felles særpreg innen en periodes kunstverker. På en rekke felter er ordet stil en hovedbetegnelse for uttrykksform og formgivning, med tanke på formens helhetsvirkning og ofte med et estetisk vurderingsmoment.

Faktaboks

Etymologi
av latin stilus, egentlig ‘griffel’, siden brukt om skriftlig utforming

Videre er stil et hovedbegrep i billedkunst, arkitektur, ornamentikk og kunstnerisk formgivning og utstyr. Stil brukes også om musikk. Ordet brukes om det typiske enhetspreget eller dominerende prinsippet som viser seg i valg av emne, i utforming og konstruksjon og i kunstsyn. Det viser til hva som er bestemmende for en tidsalder eller et geografisk område, for en skole eller for et verk (eller samtlige verker) av en enkelt kunstner. Noen eksempler er dorisk stil, jonisk stil, renessansestil, empirestil, klassisk stil, operastil eller Mozart-stil.

Videre brukes ordet stil ofte om et harmonisk, samstemt, smakfullt og fornemt helhetspreg som karakteriserer et kunstverk, en gjenstand, utstyr eller fremtreden. For eksempel kan man si «denne bygningen har stil» eller «det var alltid stil over hans opptreden». Det motsatte er stilløs.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg