Kreativ tenkning er skapende tenkning, forsøk på å oppdage nye sammenhenger, oppnå nye løsninger på problemer, oppdage nye metoder eller fremgangsmåter og skape nye kunstneriske uttrykksformer.

Faktaboks

Uttale
krˈeativ tenkning

Et sentralt trekk ved kreativ virksomhet er evnen til å finne det gode spørsmål (problemfinning, problemskaping) som utgangspunkt for det gode svar (problemløsning). Individuelle forskjeller i kreativ tenkning har vært undersøkt med tester som legger vekt på originalitet (uvanlige svar), kvalitet (gode svar) og produktivitet (mange svar).

Studier av kreative personer viser at følgende egenskaper er karakteristiske: uavhengighet i tanke og handling, preferanse for det komplekse og nye, fleksibilitet i tanke og handling, idé- og assosiasjonsrikdom, originalitet i ideer og evne til å kunne utarbeide ideene. Et visst intellektuelt nivå er nødvendig for kreativ tenkning, men utover dette nivå synes det ikke å være noen klar sammenheng mellom intelligens og kreativ tenkning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg