William S. Burroughs

Faktaboks

William S. Burroughs
William Seward Burroughs
Uttale
bˈʌrouz
Født
5. februar 1914, St. Louis, Missouri, USA
Død
2. august 1997, Lawrence, Kansas, USA

Artikkelstart

William S. Burroughs var en amerikansk forfatter som var meget omstridt dels på grunn av sine emner, dels på grunn av sin eksperimentelle stil.

Burroughs var av en svært velstående familie (etter Burroughs regnemaskiner), og oppholdt seg i Latin-Amerika, Nord-Afrika, Frankrike og Storbritannia fra 1949 til 1974. I mange år var han narkoman, til han gjennomgikk en apomorfin-kur i London. Senere var han en sterk tilhenger av fysiologisk behandling av narkomane og avkriminalisering av bruk av narkotika.

Forfatterskap

Om sitt liv som narkoman skrev han i sin første bok, Junkie (under pseudonymet William Lee, 1953; norsk oversettelse Junkie, 2013). Deretter kom The Naked Lunch (Paris i 1959, New York i 1962, norsk oversettelse Naken lunsj, 1968; filmatisert i 1991 i regi av David Cronenberg), Burroughs' viktigste bok, som med sin løse struktur og sine fantastiske drømmesekvenser representerer et markert brudd med den realistiske stilen i den første. Burroughs hevdet at boken var satt sammen av notater tatt i en nærmest ubevisst tilstand under påvirkning av narkotika. Resultatet ble et skremmende bilde av en redningsløs verden i oppløsning.

Sammen med The Soft Machine (Paris i 1961, New York i 1966) og The Ticket that Exploded (Paris i 1962, New York, revidert, i 1967) utgjør den en trilogi. De to siste er dels skrevet etter montasjemetoder Burroughs kalte «cut-up» og «fold-in», der tekstbrokker settes sammen etter vilkårlige prinsipper. Burroughs ble ofte regnet som en del av beat-bevegelsen, og er skildret i flere av Jack Kerouacs bøker. Det var med hjelp fra Kerouac og Allen Ginsberg The Naked Lunch fikk sin endelige form, og Burroughs' korrespondanse med Ginsberg er utgitt i The Yage Letters (1963).

Senere bøker er blant annet Nova Express (1964), The Wild Boys: A Book of the Dead (1971), The Last Words of Dutch Schultz: A Fiction in the Form of a Film Script (1975), Cities of the Red Night (1981), The Place of Dead Roads (1983), The Western Lands (1988) og My Education: A Book of Dreams (1995). Burroughs medvirket i Gus Van Sants film Drugstore Cowboy i 1989, og samarbeidet i ulike sammenhenger med rockmusikere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Morgan, Ted: Literary outlaw: the life and times of William S. Burroughs, 1988
  • Murphy, Timothy S.: Wising up the marks: the amodern William Burroughs, 1997
  • Skerl, Jennie: William S. Burroughs, 1985
  • Tytell, John: Naked angels, 1976

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg