John Roderigo Dos Passos

Faktaboks

John Roderigo Dos Passos
uttale:
dåspˈæsås
født:
1896
død:
1970

John Roderigo Dos Passos var en amerikansk forfatter. Han studerte ved Harvard University og deltok i første verdenskrig. Krigserfaringene danner grunnlaget for hans to første romaner, One Man's Initiation 1917 (1920) og Three Soldiers (1921), om hvordan krigen og militærvesenet virker på tre ulike personlighetstyper. Disse og andre tidlige bøker var nokså konvensjonelle, men i 1925 kom det første av de arbeider som skulle gi Dos Passos navn som en av de betydeligste eksperimentatorer i romanformen.

Manhattan Transfer er en kollektivroman der en rekke menneskeskjebner, som ofte ikke har noen tilknytning til hverandre, følges gjennom en 30-årsperiode. Stadige referanser til samtidige hendinger, en gjennomført bruk av gjentatte bilder og prosabrokker, og kontraster og paralleller mellom de ulike mennesketyper hjelper til å gi romanen form og uttrykke dens tema: hvordan det moderne bysamfunn ødelegger det beste i mennesket.

Dos Passos' hovedverk er trilogien U.S.A. (The 42nd Parallel, 1930, 1919, 1932, og The Big Money, 1936), som i romanform søker å gjenskape USAs historie i de tre første tiår av 1900-tallet. Verket har fire atskilte lag: 1) fortellende kapitler, der vi følger en rekke forskjellige livshistorier, noen bare gjennom en episode eller to, andre over lengre perioder; 2) «The Camera Eye», en serie impresjonistiske skisser der samtiden registreres som en fortellerpersons rent personlige opplevelser, først som barn, senere som voksen; 3) biografiske skisser av kjente skikkelser (blant annet Henry Ford og Woodrow Wilson); 4) den såkalte «Newsreel» (filmavis), som består av brokker av avisoverskrifter, reklame- og sangtekster. Til sammen skaper disse delene et bilde av en kultur der korrupsjonen rår, idealismen blir forrådt og individet knust. Dos Passos var på denne tiden venstreorientert, men mot slutten av 1930-årene beveget han seg mot høyre, en kursendring som er tydelig i Adventures of a Young Man (1939), der idealisten blir forrådt, ikke av storkapitalen, men av kommunistpartiet. Sammen med Number One (1943) og The Grand Design (1949) danner den trilogien District of Columbia.

Dos Passos' senere romaner vakte ikke like stor interesse som hans tidligere arbeider. I Midcentury (1961) benyttet han de samme virkemidler som i U.S.A., men lovpriste det frie initiativ. I Mr. Wilson's War vurderte han Amerikas historie fra 1901 til 1921 fra et annet synspunkt enn han før hadde gjort det i romans form. Historiske studier, reiseskildringer, essayer og skuespill utgjør en betydelig del av hans produksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ludington, Townsend: John Dos Passos : a twentieth century odyssey, 1980, isbn 0-525-22475-0, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg