Kolosstatuen av Ramses 2 i Memfis.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Memfis var en oldtidsby i Det gamle Egypt. Byen lå strategisk til ved overgangen mellom Nildalen og deltaet, rundt 20 kilometer sør for nåværende Kairo, på vestbredden av Nilen.

Faktaboks

Også kjent som

Memphis, Men-nefer

Memfis var Egypts hovedstad gjennom det gamle riket (cirka 2543–2120 fvt). Under det nye riket (cirka 1550–1069 fvt.) ble Memfis, på grunn av gjentatte konflikter og kontakter med Syria og Palestina, gjort til militært knutepunkt, og fra tid til annen igjen oppholdssted for kongen. I denne sene perioden ble Memfis en verdensby med store kolonier av libyere, nubiere, babylonere, assyrere, jøder og fønikere, som brakte med seg hjemlandets kultur og sine egne guder.

Byens gravområde (nekropolis) var det som i dag kalles Sakkara, hvor man blant annet kan beundre den eldste av de store pyramidene.

Av selve byen er det imidlertid svært lite bevart. De fleste av de synlige sporene stammer fra det 19. dynastiet. I området hvor det store templet til guden Ptah befant seg, finnes restene av en pylon og en søylehall, en kolosstatue av Ramses 2, og en sfinks av alabaster.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg