punerkrigene

Punerkrigene var romernes navn på de tre krigene de førte med karthagerne (av romerne kalt punerne). De tre krigene endte med at Romerriket fikk herredømme i det vestlige Middelhavet.

Faktaboks

Også kjent som
puniske kriger

Den fremste samtidige kilden til punerkrigene er historikeren Polyb.

Den første punerkrigen

Den første punerkrigen (264–241 fvt.) gjaldt vesentlig herredømmet over Sicilia, der karthagernes økende innflytelse ble oppfattet som en trussel mot koloniene i Sør-Italia. Etter en omlegging av den romerske flåten ble krigen avgjort ved Catulus' seier ved de aegatiske øyer i 241, og Karthago måtte avstå sin del av Sicilia til romerne; samt Sardinia.

Den andre punerkrigen

Den andre punerkrigen (218–201 fvt.) skyldtes romernes misunnelse over karthagernes store fremgang i Spania under hærførere som Hamilkar og hans sønn Hannibal. Den umiddelbare årsaken til krigen var Hannibals angrep på Saguntum. Hannibal tok deretter offensiven og marsjerte gjennom det sørlige Gallia og krysset Alpene, hvor han mistet store deler av hæren og de fleste stridselefantene. Seirene ved Po og Trebia i 218 gjorde Hannibal til herre i Nord-Italia, og etter seirene ved Trasimenersjøen i 217 og ikke minst Cannae i 216 skiftet flere søritaliske folk sin lojalitet fra romerne til Hannibal.

Romerne fortsatte kampen og isolerte Hannibal gjennom målrettede erobringer av karthagernes spanske og sicilianske besittelser. I 212 erobret romerne den strategisk viktige byen Syrakus, som hadde vært karthagervennlig. I 204 sendte deretter romerne en hær over til Afrika under ledelse av Scipio. Dette førte til at Hannibal oppga Italia og dro for å forsvare Karthago, men tapte mot romerne ved Zama i 202.

Ved fredsslutningen måtte Karthago avstå alle sine besittelser utenfor Afrika og forplikte seg til ikke å føre krig uten Romas samtykke.

Den tredje punerkrigen

Den tredje punerkrigen (149–146 fvt.) var en følge av romernes frykt for Karthagos voksende makt og rikdom. Kampen kom til å stå om selve byen Karthago, som etter en hardnakket motstand ble erobret av Scipio d.y. og totalt ødelagt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg