Folk fra Tigray-provinsen i Etiopia ble drevet på flukt på grunn av tørke i 1984–1985, da ca. 1 million etiopiere mistet livet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hungersnød er mangel på de nødvendige matvarer i et område. Hungersnød kan oppstå ved dårlige avlinger, naturkatastrofer, avsperring fra omverdenen, krig, beleiring og liknende.

Faktaboks

Også kjent som

sultkrise, sultkatastrofe

engelsk famine

Under perioder med hungersnød tvinges ofte befolkningen til å gå tilbake til et tidligere sankerstadium og til å bryte med sosiale konvensjoner. Med tidligere tiders lite varierte jordbruk og dårlige samferdsel var hungersnød hyppig.

Historikk

Hungersnøden i Irland

Uårene i Irland på midten av 1800-tallet (kalt The great famine eller Potato famine), og den påfølgende masseutvandringen til Amerika, førte til av befolkningen på over 8 millioner ble halvert. Tegning fra 1846 av slåsskamper om mat på gata i Dungarvan, Waterford, Irland.

Av /British Library.

I middelalderen regnet man med et hungerår hver 10-årsperiode i Vest-Europa. Norge var på grunn av avhengigheten av kornimporten særlig utsatt for hungersnød når tilførslene ble sperret i krigstid. I årene 1708–1709 (store nordiske krig), 1808–1809 og 1813 (napoleonskrigene) var det alvorlig hungersnød i Norge på grunn av blokade. I 1740–1742 var det hungersnød som følge av uår, «grønnårene» (en betegnelse som betydde at kornet ikke modnet).

Den teknologiske utviklingen i jordbruk og samferdsel førte til færre og sjeldnere tilfelle av hungersnød i Europa på 1800-tallet. Irland hadde likevel en forferdelig hungersnød i årene 1846–1847 fordi potethøsten slo feil, og Russland hadde hungersnød i slutten av århundret. Under og etter første verdenskrig førte krig og blokade til tilstander som sterkt nærmet seg hungersnød i Sentral-Europa, og under borgerkrigen i Russland ble landet herjet av en forferdelig hungersnød i 1921 på grunn av tørken i Volgadalen og sammenbruddet av samferdselsmidler og næringsliv. Også under andre verdenskrig opptrådte hungersnød enkelte steder, som for eksempel i Leningrad under beleiringen. I flere okkuperte land var matmangelen så sterk at den nærmet seg hungersnød.

I utviklingslandene har hungersnød vært én av befolkningens verste svøper. Svikt i avlingen som følge av tørke eller oversvømmelse er ofte årsaken; medvirkende er det primitive jordbruket og den sterke folketilveksten. Årene 1968–1974 var det en tørkeperiode i Sahel-området i Afrika, som førte til en av 1900-tallets verste hungersnødkatastrofer. Også senere har det vært hungersnød i enkelte områder i tillegg til permanent under- og feilernæring flere steder. Mer enn ti millioner mennesker manglet mat på det afrikanske horn i 2011 da flere titusener mennesker døde. I 1984–1985 kan opptil en million mennesker ha omkommet som følge av tørke og krig i dette området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg