Bahamas sett fra Den internasjonale romstasjon. Av . CC BY NC 2.0

Bahamas

Faktaboks

Uttale
bahˈamas
Offisielt navn
Commonwealth of The Bahamas
Norsk navn
Bahamas
Statsform
Konstitusjonelt monarki i Karibia
Hovedstad
Nassau
Innbyggertall
383 054
Landareal
10 010 km²
Totalareal
13 880 km²
Innbyggere per km²
38,27
Offisielt/offisielle språk
Engelsk
Religion
Kristendom
Nasjonaldag
10. juli (uavhengighetsdag)
Statsoverhode
Elizabeth 2
Statsminister
Philip Davis
Mynt
Dollar à 100 cents
Valutakode
BSD
Flagg
Riksvåpen

Bahamas

Av /KF-arkiv ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

En av Bahamas' mange vakre strender.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Bahamas, eller Bahamassamveldet, er en øynasjon på begge sider av Nordlige vendesirkel i Karibia. Landet er en samling av mer enn 700 øyer og 2000 holmer i Atlanterhavet øst for Florida i USA, nord for Cuba og Hispaniola, og vest for Turks- og Caicosøyene. Nassau er hovedstad.

Nasjonalsang er ‘March on, Bahamaland’.

Bahamas (navnet) kommer av spansk: ‘baja mar’, ‘grunt vann’.

Geografi og miljø

Området rundt Bahamas har korallrev som er populære blant dykkere.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Den største øya er Andros. Andre store øyer er, regnet fra nordøst til sørøst, Grand Bahama, Abaco, Eleuthera, Cat Island, San Salvador (Watling Island), Great Exuma, Long Island, Acklins Island og Great Inagua.

Øyene er lave og relativt flate, og rager opp fra Great Bahama Bank. De består av porøs kalkstein, noe som gjør at det ikke dannes vassdrag. Vannforsyningen kommer fra samlebassenger, cisterner og brønner for regnvann. Mount Alvernia, 63 meter over havet på Cat Island, er høyeste punkt. På flere av øyene er det sumper og sanddyner. I havet er det mange grunner og korallrev.

Det subtropiske klimaet påvirkes av Golfstrømmen og nordøstpassaten. Temperaturene varierer fra 21 grader om vinteren (januar) til 27 grader om sommeren (august). Årsnedbør er omkring 1 170 millimeter. Det faller mest regn i sommermånedene. Orkaner er en trussel fra midten av juli til midten av september.

Folk og samfunn

Afro-bahamanere er den største etniske gruppen med 90,6 prosent av befolkningen. Hvite, hovedsakelig av britisk, amerikansk og kanadisk bakgrunn, utgjør 4,7 prosent og mennesker med blandet etnisitet 2,1 prosent (2010).

Landets offisielle språk er engelsk. Haitiske immigranter snakker kreolsk.

Protestanter utgjør 69,9 prosent av befolkningen, romersk-katolikker tolv prosent og andre kristne 13 prosent (2010).

Forventet levealder ved fødsel er 74,46 år for kvinner og 69,48 år for menn (2014). 84,3 prosent av befolkningen er urban. 23,2 prosent av innbyggerne er under 15 år.

22 av øyene er bebodde. To tredjedeler av befolkningen bor i og omkring Nassau på øya New Providence.

Stat og politikk

Parlamentsbygningen i Nassau.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Landet er et parlamentarisk konstitusjonelt monarki med Elizabeth II som dronning. Hun er det seremonielle overhodet og er representert av en bahamansk generalguvernør. Statsministeren er regjeringssjef og leder av partiet med flest medlemmer i det valgte House of Assembly («underhuset») med 38 medlemmer. Senatet («overhuset») har 16 medlemmer utnevnt av generalguvernøren. Statsministeren kan oppløse parlamentet. De politiske og lovgivende institusjoner står nær Storbritannias.

Bahamas har hovedsakelig et topartisystem av det sentrum-venstreorienterte Progressive Liberal Party og det sentrum-høyreorienterte Free National Movement. Småpartier er ikke blitt innvalgt i parlamentet. Den utøvende makt ligger hos regjeringen. Den lovgivende makt utøves av både regjeringen og de to kamrene.

Forsvaret, Royal Bahamas Defence Force (RBDF) består av en sjøforsvarsskvadron og en luftforsvarsskvadron. Militærtjeneste er frivillig.

Bahamas er inndelt i 31 distrikter.

Bahamas er medlem av blant annet FN og dets særorganisasjoner, Verdens handelsorganisasjon, Verdens Helseorganisasjon, Det britiske samvelde og av CARICOM (Det karibiske fellesskap) selv om landet ligger i Atlanterhavet.

Historie

Kristoffer Columbus ankommer Vestindia i 1492, på en øy som de innfødte kalte Guanahani. Columbus kaller øya San Salvador.
.
Lisens: CC BY 2.0

Tainoer kom til Bahamas fra Hispaniola og Cuba på 700-tallet evt. og dannet folkegruppen lucayanere. Da Columbus kom til øyene i 1492, var det 30 000-40 000 av dem. Columbus gjorde trolig landgang på øya San Salvador.

Spanierne overførte ved tvang mange av den lucayanske befolkning til Hispaniola. Disse led under tvangsarbeid og harde forhold, og døde i stor utstrekning av europeiske sykdommer som de ikke hadde motstandskraft mot. Etter at nesten hele den lucayanske befolkningen var utryddet, var Bahamas nesten uten bosetning til engelske puritanere kom fra Bermuda i 1648 og bosatte seg på Eleuthera; senere slo de seg ned på New Providence. I 1684 plyndret den spanske korsaren Juan de Alcon hovedstaden Charles Town (det senere Nassau). En tid var Bahamas tilholdssted for sjørøvere. For å få slutt på ‘piratrepublikken’ gjorde Storbritannia Bahamas til en kronkoloni i 1718.

Etter USAs uavhengighet i 1776 flyttet omkring 7300 lojalister og slavene deres fra delstatene New York, Florida og Carolina. De opprettet plantasjer på flere av øyene. De afrikansk-amerikanske slavene de innførte var i flertall og etniske europeere i minoritet. Etter at slaveriet ble opphevet i det britiske imperiet i 1834, flyktet mange rømte slaver fra USA til Bahamas med håp om å oppnå frihet der.

Etter å ha abdisert fra den britiske tronen i august 1940, ble hertugen av Windsor guvernør på Bahamas. Han nedla sin stilling i 1945. De første politiske partiene ble dannet i 1950-årene. Bahamas fikk indre selvstyre i 1964 og full uavhengighet i 1973. Skipsregisteret ble opprettet i 1976. I 1980-årene var Bahamas sentrum for smugling blant annet av illegale immigranter fra USA.

Økonomi og næringsliv

Bahamas er et av Vestindias rikeste land. Økonomien er basert på turisme, finansvirksomhet og skipsregisteret.

Jordbruket er beskjedent. Bare én prosent av landarealet er oppdyrket. Viktigst er dyrking av frukt (ananas, sitrusfrukter, avokado) og grønnsaker (agurk, tomat). Det holdes noe husdyr, mest høns. Fisket er konsentrert om skalldyr som languster, sjøkreps og reker.

Industrien er relativt beskjeden. Det produseres blant annet klær, møbler, plastvarer, øl, rom, sement, salt og farmasøytiske produkter. Petroleum fra Venezuela og Mexico reeksporteres. Største handelspartner er USA.

Bahamas er Vestindias ledende turistmål. Turister fra cruiseskip har økt på bekostning av hotellnæringen. Av skattemessige årsaker er mange firmaer og finansinstitusjoner registrert i Bahamas, og landet regnes som et skatteparadis. I Bahamas’ internasjonale skipsregister er verdens største handelsflåter registrert.

Kunnskap og kultur

Den niårige obligatoriske skolegangen er inndelt i seksårig grunnskole og treårig ungdomsskole. Den fireårige videregående skolen er todelt. Det er fire høyere utdanningsinstitusjoner.

Det utgis fire dagsaviser, tre i Nassau og en i Freeport. Det statseide kringkastingsselskapet Broadcasting Corporation driver fire radiokanaler og en fjernsynskanal. Amerikansk fjernsyn tas imot.

Fortelling av historier, folklore og legender er en del av bahamansk tradisjon. Landet har en rik litteratur av poesi, noveller, skuespill og kortromaner. Marion Bethel (1953-) skriver poesi og Robert Antoni (1958-) skriver romaner.

Junkanoo er et populært gatekarneval med musikk og dans som arrangeres to ganger årlig. Bahamansk musikk inkorporerer karibiske former som calypso, soca og reggae. Rake and scrape, med sag som hovedinstrument, er en spesiell musikkform. Bandet ‘Baha Men’ er populært også i USA og Japan. Kjente sangere er Eric Gibson (1934-2013), Ronnie Butler (1937-) og gruppen Brilanders.

Populære sportsgrener er seiling, svømming, tennis, golf, amerikansk fotball, baseball og boksing.

Tradisjonelt håndverk omfatter stråveving, quilting (hatter og kurver) og utskjæring i tre, korall og stein. Kjente malere er Amos Ferguson (1920-2009), Brent Malone (1941-2004) og Jackson Burnside (1949-2011).

Bahamas og Norge

Norges ambassade på Cuba er sideakkreditert til Bahamas. Det er et norsk konsulat i Nassau. Bahamas har et konsulat i Oslo.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg