Økonomi og næringsliv på Bahamas

Strandparti fra Bahamas. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Bahamas´ økonomi er basert på turisme, finansvirksomhet og skipsregisteret som ble opprettet i 1976. BNP per innbygger var i 2002 17 000 USD. Bahamas rolle som viktig mellomstasjon for smugling av narkotika til USA har trolig medført betydelige inntekter.

Jordbruk

Forutsetningene for jordbruk er relativt dårlige; kun 1 % av arealet er dyrkbart og næringen har beskjeden økonomisk betydning. Frukt- og grønnsakdyrking er viktigst. Det dyrkes bl.a. agurker, tomater, ananas, avokado, sitrusfrukter og bananer. Noe husdyrhold.

Fiske

Farvannene omkring Bahamas har en rik fauna. Det kommersielle fisket er konsentrert om skalldyr, languster, sjøkreps og reker.

Industri

Næringen er forholdsvis beskjeden. Det er gjort statlige forsøk på å utvikle industri basert på foredling av råvarer fra jordbruk og fiske. Det produseres klær, møbler, plastvarer, farmasøytiske produkter, øl, rom, sement, souvenirer m.m. Noe petroleumsvirksomhet, hovedsakelig transitthandel. Utvinning av salt og aragonitt. Det foregår leting etter petroleum utenfor kysten.

Tjenesteytende næringer

Det milde klimaet og de vakre strendene tiltrekker seg årlig flere millioner turister, og turistnæringen er viktigste næring både med hensyn til verdiskaping og sysselsetting. Den beste turistsesongen er desember–april, og de fleste turistene kommer fra USA. Fra slutten av 1980-årene fikk Bahamas økt konkurranse fra andre karibiske turistmål, men har klart å opprettholde sin posisjon som Karibias ledende turistmål. Antallet turister som kommer med cruiseskip har i senere år økt på bekostning av landets hotellnæring.

Bank- og finansvirksomhet er også en viktig næring. Mange finansinstitusjoner og firmaer er av skattemessige årsaker registrert i Bahamas, og eiendomssalg og bankvesen er en viktig del av det økonomiske liv. En av verdens største handelsflåter er registrert i landets internasjonale skipsregister (1135 skip i 2002).

Utenrikshandel

Viktigste eksportvarer er petroleum (re-eksport av petroleum importert fra Venezuela og Mexico), sjømat (hummer) farmasøytiske produkter og rom. Importen omfatter bl.a. matvarer, ferdigvarer, transportmidler og petroleum. USA er største handelspartner.

Samferdsel

Veinettet på de største øyene er godt utbygd og er av god standard. Det er internasjonale lufthavner på Nassau (New Providence) og Freeport (Grand Bahama). Viktigste havn er Nassau på New Providence. For øvrig er Freeport (Grand Bahama) og Mathew Town (Inagua) viktige havner. Freeport fikk ny containerterminal 1997. Båt- og flyforbindelsen mellom øyene er god.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg