Faktaboks

Offisielt navn
Turks and Caicos Islands
Norsk navn
Turks- og Caicosøyene
Hovedstad
Cockburn
Statsform
Britisk oversjøisk territorium
Statsoverhode
Charles 3
Landareal
950 km²
Innbyggertall
44 500 (nasjonalt estimat, 2020)
Offisielt/offisielle språk
Engelsk
Nasjonaldag
30. august
Valuta
Amerikanske dollar, $
Nasjonalsang
God Save the King
Flagg
Riksvåpen
Turks- og Caicosøyene, plassering
Turks- og Caicosøyene (mørkegrønt) ligger i Nord-Amerika (lysegrønt).
Turks- og Caicosøyene, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Turks- og Caicosøyene med naboland rundt, kart
Turks- og Caicosøyene og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Turks- og Caicosøyene er to øygrupper og et britisk oversjøisk territorium. Øyene ligger i Atlanterhavet sørøst for Bahamas, nord for øya Hispaniola og nordvest for Puerto Rico. Territoriet består av de større Caicos-øyene og de mindre Turks-øyene (til sammen 40 øyer) og er mest kjent for turisme og som et offshore finanssenter. Arealet er 430 kvadratkilometer, med 51 430 innbyggere (juli 2016). Hovedstaden er Cockburn Town på Grand Turk.

Navnet Turks- og Caicosøyene: Turks har navn etter kaktusarten Melocactus intortus, som kan minne om en tyrkisk fes. Kaktusen heter «Turk’s cap cactus» på engelsk. Caicos er fra lucayisk «caya hico», som betyr kjede av øyer, øyrekke.

Nasjonalsangen er God Save the King (Gud bevare kongen). Lokal nasjonalsang er This Land of Ours (Dette landet vårt).

Geografi og miljø

Iguanaer
Cyclura carinata er en iguan som er stedegen for Turks- og Caicosøyene.
Av .
Lisens: Gnu FDL

De viktigste av hovedøyene er Grand Turk, Providenciales, South Caicos, Middle Caicos og Salt Cay. Caicos-øyene er adskilt fra Bahamas av Caicos-passasjen. Turks Island-passasjen skiller Turks-øyene og Caicos-øyene. Høyeste punkt er Flamingo Hill, 48 meter over havet, på East Caicos.

De åtte hovedøyene og et stort antall mindre øyer er hovedsakelig lave og flate kalksteinsøyer med myrområder og mangrovesumper omgitt av 332 kvadratkilometer med sandstrender. Jordsmonnet er lite fruktbart. Det er flere arter av blant annet mangrovetrær, casuarina, kaktus og tornebusker, og det er områder med saltenger. 36,2 prosent av arealet er skogdekt (2011).

Turks- og Caicosøyene har mange endemiske (stedegne) arter av planter og dyr, deriblant det største landdyret, iguan-arten Cyclura carinata. Det er fem flaggermusarter, disse er de eneste nålevende av de opprinnelige pattedyrene. Esel, mus og rotter, samt frosker og padder er innført. Turks- og Caicosøyene er viktige hekkeområder for sjøfugler, og det finnes blant annet fiskeørn, flamingo, fregattfugler, pelikaner og hegrer. I havet er det mange arter av hvaler, fisk og koraller.

Det er omkring 350 soldager i året og klimaet er relativt tørt og marint tropisk. Temperaturene er jevne året rundt (27–31 °C) og overstiger sjelden 33 °C. Nattetemperaturene i vinterhalvåret faller sjelden under 18 °C. Passatvinder er svalende. Det er mest nedbør i september–desember. Årsnedbøren er cirka 605 millimeter. Orkaner opptrer i perioden juni–november.

Folk og samfunn

De fleste innbyggerne bor på øya Providenciales, men Grand Turk har tettest bosetning. 87,6 prosent av innbyggerne er av afrikansk opprinnelse. Hvite utgjør 7,9 prosent, personer av blandet opprinnelse 2,5 prosent og østasiater 1,3 prosent av befolkningen (2006). 21,87 prosent av befolkningen er under 14 år (2016). Urbaniseringsgraden er på 92,2 prosent (2015).

Forventet gjennomsnittlig levealder ved fødsel er 82,7 år for kvinner og 77,1 år for menn (2016).

72,8 prosent av befolkningen er protestanter, 35,8 prosent av disse er baptister. Romersk-katolikker utgjør 11,4 prosent og andre trosretninger 14 prosent (2016).

Engelsk er det offisielle språket, og det snakkes kreolsk, som på Bahamas. Innvandrere fra Haiti taler haitisk-kreolsk og innvandrere fra Den dominikanske republikk og Cuba snakker spansk.

Stat og politikk

Turks- og Caicosøyene er et britisk oversjøisk territorium. Den nåværende forfatningen er fra 2012. Statsoverhodet er den britiske monarken, som er representert av en guvernør. Nigel Dakin har vært guvernør siden 2019. Regjeringssjefen er lederen for majoritetspartiet og utnevnes av guvernøren, statsminister siden februar 2021 er Washington Misick. Parlamentet har ett kammer, House of Assembly, med 19 representanter som velges hvert fjerde år.

Turks- og Caicosøyene er inndelt i seks administrative distrikter; fire på Caicos-øyene og to på Turks-øyene.

Forsvaret er Storbritannias ansvar.

Historie

Frimerke fra Turks- og Caicosøyene
Tidligere var saltproduksjon en hovednæringsvei, men den opphørte på 1960-tallet. Dette frimerket fra 1957 viser saltraking, og deres dronning, Elisabeth 2. av Storbritannia.

De første innbyggerne var en gren av tainoer, lucayanere. Øyene ble muligens oppdaget av Kristoffer Columbus i 1492 og spanjolen Juan Ponce de León gikk i land i 1512. Lucayanerne på Turks- og Caicosøyene døde ut få år senere.

Omkring 1700 var øyene tilholdssted for pirater. Britiske lojalister søkte tilflukt her under den nordamerikanske revolusjonen i 1770-årene (se den amerikanske uavhengighetserklæringen) og satte i gang bomullsplantasjer og sisalplantasjer. I 1799 ble Turks- og Caicos-øyene annektert av Storbritannia, som en del av Bahamas. Afrikanske slaver arbeidet på bomullsplantasjer og det ble raket havsalt på strendene.

Turks- og Caicosøyene var en del av Bahamas til 1848 og deretter en separat koloni. I perioden 1874–1959 var øyene en del av kolonien Jamaica. Da Jamaica ble en uavhengig stat i 1962, ble Turks- og Caicosøyene en britisk kronkoloni. I 1965 ble guvernøren av Bahamas også guvernør for Turks- og Caicosøyene. Da Bahamas ble uavhengig i 1973 fikk Turks- og Caicosøyene egen guvernør.

Siden 1976 har Turks- og Caicosøyene hatt egen regjering. Norman Saunders var «chief minister» (statsminister) fra 1980 til 1985, da han ble arrestert i Miami for narkotikahandel og siden dømt til åtte års fengsel. Den nye statsministeren, Nathaniel Francis, ble i 1986 avsatt på grunn av udugelighet og korrupsjon. Øyene ble deretter underlagt direkte britisk styre, men etter valget i 1988 ble en ny regjering etablert under ledelse av Oswald Skippings fra People's Democratic Movement (PDM).

Alle borgerne fikk fullt britisk statsborgerskap i 2002. I 2009 suspenderte Storbritannia øygruppens selvstyre etter beskyldninger om økonomisk korrupsjon på ministernivå og overtok ledelsen av regjeringen. En ny grunnlov ble vedtatt og hjemmestyre gjeninnført i 2012.

Økonomi og næringsliv

Konkylier
Oppdrett og eksport av konkylier er viktig for næringslivet på Turks- og Caicosøyene.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Tidligere var saltproduksjon en hovednæringsvei, men den opphørte på 1960-tallet. I dag er turisme og offshore finansvirksomhet viktigst for sysselsetting og inntekter. Gunstige skattevilkår og få reguleringer av næringsvirksomhet har tiltrukket mange utenlandske foretak, noe som har hatt gunstig innvirkning på økonomien og sysselsettingen.

Økonomien er basert på turisme og internasjonal finans, og i første del av 2000-tallet var øyene blant de fremste i Vestindia når det gjelder økonomisk vekst. Et stort antall utenlandske selskaper er registrert her, og Turks og Caicos har oppnådd å bli slettet fra den internasjonale svartelisten over illegale skatteparadiser.

Mangel på dyrkbar jord begrenser jordbruket, som stod for 0,5 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) i 2016. Produkter er blant annet mais, bønner, kassava og sitrusfrukter. Fiske er viktig. Languster og konkylier oppdrettes for eksport; først og fremst til USA og Storbritannia.

Industriproduksjon, hovedsakelig av fisk, langust og konkylier, utgjør 9,7 prosent av BNP (2016).

Tjenestenæringene utgjør 89,8 prosent av BNP (2016) og fordeler seg hovedsakelig på turisme, med flest turister fra USA og Canada, og offshore finansvirksomhet. De fleste forbruksvarer importeres.

Valutaen er amerikansk dollar = 100 cent.

Kunnskap og kultur

Skolegang er obligatorisk for barn i alderen 5–16 år. Det er seksårig grunnskole og femårig videregående skole. Gratis høyere undervisning gis ved Turks and Caicos Islands Community College. Det ytes i tillegg gratis universitetsutdannelse i USA, Canada og Storbritannia mot forpliktelse til å arbeide i minst fire år på Turks- og Caicosøyene.

WIV4 (en avdeling av WIV, West Indies Video) er eneste kringkastingsstasjon; sendinger fra Bahamas tas også inn. Det gis ut tre ukeaviser og lokale magasiner.

Turks- og Caicosøyene er mest kjent for ripsaw-musikk og for den årlige Turks & Caicos Music and Cultural Festival.

Det lages tradisjonelle kurver og hatter av strå.

Cricket er Turks- og Caicosøyenes nasjonalsport. Sportsfiske, seiling og fotball er andre populære sportsgrener.

Turks- og Caicosøyene og Norge

En overenskomst om opplysninger i skattesaker mellom Norge og Turks- og Caicosøyene ble undertegnet i 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg