Rom
Rom
Av .

Rom er et brennevin som for det meste fremstilles ved destillasjon av gjæret sukkerrørmelasse og andre biprodukter fra produksjon av rørsukker. Alkoholstyrken er på 35–45 volumprosent.

En benytter både tradisjonell pot-still og kolonneapparater til destillasjonen. Hvit rom destilleres hovedsakelig i kolonneapparater og kan selges ulagret. Klassisk, brun rom destilleres alltid i pot-still og lagres på eikefat fra seks til tolv måneder og fra 15 til 20 år for de eldste variantene.

Klassisk rom kan deles opp i rike, kraftige typer med et høyt innhold av følgestoffer som stammer fra råvarene (jamaicarom) og typer i mellomklassen, for eksempel rom fra Martinique. Lette typer, til dels med så lavt innhold av følgestoffer at produktene minner om rent, ukrydret brennevin (især rom fra Puerto Rico og Cuba), har oppnådd stor etterspørsel, for eksempel Bacardi. De lette, lyse variantene benyttes ofte til drinkmiksing.

Viktige produksjonssteder er Jamaica, Cuba, Puerto Rico, Bahamas, Martinique, Filippinene og Madagaskar. Det produseres også rom i India og Australia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg