Seiling er å drive en seilbåt eller et seilskip framover ved hjelp av vindens virkning på seil, rigg og skrog. Seiling kan også utøves med farkoster med hjul (landseiling, sandseiling) eller meier (isseiling). Også ski- og skøyteløpere kan benytte seil som fremkomstmiddel.

En seilbåt blir drevet fram av krefter som utvikles av laminære vindstrømmer over seilenes le- og losider (aerodynamiske krefter) og av strømmens virkning på skroget. Seilteknikken består blant annet i å stille seilene etter vindens styrke og retning (trimme riggen), regulering av seilføringen, manøvrering ved hjelp av roret og navigering.

Mennesket oppdaget tidlig muligheten til å benytte vindens kraft til framdrift av flåter og båter ved å spenne opp en dyrehud som vindfang. Egypterne hadde seilfartøyer på Nilen allerede 6000 år f.Kr. De var sannsynligvis også de første havseilere, men gjennombruddet for havgående fartøyer kom med fønikerne ca. 1500 f.Kr. Den eldste fritidsseilbåt vi kjenner til, er dronning Kleopatras lystfartøy fra ca. 50 f.Kr. Seiling som idrett (seilsport) oppstod i Nederland på 1600-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.