Seiling, det å drive en seilbåt eller et seilskip fremover ved hjelp av vindens virkning på seil, rigg og skrog. Seiling kan også utøves med farkoster med hjul (landseiling, sandseiling) eller meier (isseiling), og ski- og skøyteløpere kan benytte seil som fremkomstmiddel.

En seilbåt blir drevet frem av krefter som utvikles av laminære vindstrømmer over seilenes le- og losider (aerodynamiske krefter) og av strømmens virkning på skroget. Seilteknikken består bl.a. i å stille seilene etter vindens styrke og retning (trimme riggen), regulering av seilføringen, manøvrering ved hjelp av roret og navigering.

Meget tidlig oppdaget mennesket muligheten til å benytte vindens kraft til fremdrift av flåter og båter ved å spenne opp en dyrehud som vindfang. Egypterne hadde seilfartøyer på Nilen allerede 6000 år f.Kr. De var sannsynligvis også de første havseilere, men gjennombruddet for havgående fartøyer kom med fønikerne ca. 1500 f.Kr. Den eldste fritidsseilbåt vi kjenner til, er dronning Kleopatras lystfartøy fra ca. 50 f.Kr. Seiling som idrett (seilsport) oppstod i Nederland på 1600-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.