taino

Taino, indiansk folk i Karibia. Da Columbus kom til Amerika i 1492, utgjorde tainoene størstedelen av befolkningen på De store Antillene, inklusive Cuba, Hispaniola (Haiti og Dominikanske republikk), Jamaica, Bahamas og Puerto Rico. Språket, som nå er utdødd, hørte til den arawakiske språkfamilien, som for øvrig var vidt utbredt i det nordlige Sør-Amerika. Tainoenes forfedre hadde sin opprinnelse her før de fra ca. 1000 år før Kr. spredte seg først til De små og senere til De store Antillene, hvor de fortrengte eller absorberte den opprinnelige befolkningen. I 1492 var den vestlige delen av Cuba fortsatt bebodd av guanahatabey-(ciboney-)indianere, mens i øst hadde karibiske indianere fra Sør-Amerika stort sett fortrengt tainoene fra De små Antillene.

Taino-indianerne livnærte seg ved jordbruk og fiske. De dyrket særlig maniok og andre rotfrukter, men også mais, peanøtter og bomull. Mange ord som nå er i vanlig bruk i mange europeiske språk, stammer fra taino, for eksempel tobakk, kano og orkan. Landsbyene var ofte bygd rundt en sentral plass som blant annet ble brukt til møter og ballspill. Særlig på Hispaniola var tainoene organisert i mektige høvdingedømmer. Hvor stor befolkning de utgjorde i 1492 har vært omstridt, men det er sannsynlig at Hispaniola alene hadde 1 million mennesker eller mer. Femti år senere var nesten alle borte. De som ikke døde på grunn av sykdommene som europeerne brakte med seg, bukket under for tvangsarbeidet de ble satt til. Mange begikk selvmord for å slippe unna dette. De nye koloniherrenes brutale undertrykkelse og utnyttelse av tainoene ble i samtiden skildret av dominikanermunken Bartolomé de Las Casas.

Selv om tainoenes språk og opprinnelige kultur er borte, hevdes det av og til at enkelte særegne vestindiske tradisjoner kan ha røtter i taino-kulturen. På noen av øyene, særlig Puerto Rico, finnes det grupper som gjør krav på å ha taino-bakgrunn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg