Faktaboks

Norsk navn
Bermuda
Uttale
bəmjˈu:də
Hovedstad
Hamilton
Statsform
Britisk oversjøisk territorium
Statsoverhode
Charles 3
Statsminister
Edward David Burt
Landareal
54 km²
Totalareal
50 km²
Innbyggertall
64 000 (nasjonalt estimat, 2022)
Valuta
Bermudisk dollar
Nasjonalsang
’Hail to Bermuda’ (’Vær hilset Bermuda’)
Flagg
Riksvåpen
Bermuda, plassering
Bermuda (mørkegrønt) ligger i Nord-Amerika (lysegrønt).
Bermuda, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Bermuda med naboland rundt, kart
Bermuda og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Bermuda er en øygruppe og et selvstyrt britisk oversjøisk territorium i det nordlige Atlanterhavet, 917 kilometer sørøst for Cape Hatteras i USA. Til tross for geografisk tilknytning til Nord-Amerika er Bermuda kulturelt og historisk en del av Karibia. Det er 138 hovedsakelig små og lave koralløyer; til sammen 54 kvadratkilometer. Øygruppen har form som en fiskekrok. Bermuda er spesielt kjent som feriested og offshore forsikringsvirksomhet. Hovedstad er Hamilton.

Nasjonalsang er «Hail to Bermuda» («Vær hilset Bermuda»).

Navnet Bermuda er etter spanieren Juan Bermúdez.

Natur

Bermuda

Bermuda

Av /Store norske leksikon ※.

Den største øya Great Bermuda (Main Island) måler omkring 24 kilometer fra nordøst til sørvest i lengderetningen, og er opptil 8 kilometer bred. De cirka 150 øyene og holmene utgjør kanten av kalderaen til et undersjøisk vulkansk massiv. De er oppbygd av kalkstein og omgitt av korallrev. På Great Bermuda ligger det høyeste punktet, Gibbs Hill, 73 meter over havet og med det ene av to fyrtårn på Bermuda.

Bermuda danner nordspissen i Bermuda-triangelet.

Bermuda har et mildt subtropisk klima oppvarmet av Golfstrømmen. Middeltemperaturene i februar er 18,6 °C og 28,2 °C i august; årlig middeltemperatur er 22,8 °C. Årsnedbøren er cirka 1500 millimeter. I juni-november forekommer orkaner.

Det er ingen vassdrag. Regnvann oppbevares i tanker. Vannforsyningen sikres ved destillering av sjøvann.

Vegetasjonen er subtropisk. Bare 165 av cirka 1000 karplanter regnes som opprinnelige. Bermuda er nordligste voksested for kokospalme, men setter ikke frukt. Einerarten bermudaseder er endemisk (stedegen) og kritisk truet. Enkelte steder langs kysten er det mangrover.

Fem arter av flaggermus er de eneste opprinnelige nålevende pattedyr på Bermuda. Flere hvalarter finnes ved kysten. Det er mer enn 360 fuglearter; nasjonalfuglen bermudapetrell (cahow) ble gjenoppdaget i 1951. Nærmere 450 arter av saltvannsfisker er registrert.

Befolkning

Bermuda

Bermuda. Et av Bermudas mange innbydende strandpartier.

Av /NTB Scanpix ※.

Bermuda hører til de tettest befolkede øyene i verden, med 1300 innbyggere per kvadratkilometer. 54 prosent er etterkommere av svarte slaver, mens hvite, hovedsakelig av britisk og portugisisk avstamning, utgjør 31 prosent og blandede 8 prosent. Innfødte utgjør to tredjedeler av befolkningen (2010). 20 av øyene er bebodde.

Engelsk er offisielt språk. Språket er en blanding av britiske, amerikanske og vestindiske versjoner av engelsk språk. Azorisk portugisisk snakkes fremdeles i enkelte portugisiske hjem.

De aller fleste, 46 prosent (2010), sogner til protestantisk kristendom mens katolikker utgjør 15 prosent. Én prosent sogner til islam. Ikke-religiøse utgjør 18 prosent av befolkningen.

Gjennomsnittlig levealder ved fødsel er 84,5 år for kvinner og 78,1 år for menn (2016).

Hjemmeforsvaret består av The Royal Bermuda Regiment (RBR), et infanteriregiment med vernepliktige menn i alderen 18-23 år selektert ved loddtrekning.

Politisk system

Bermuda er et parlamentarisk demokratisk og selvstyrende oversjøisk britisk territorium. Statsoverhode er den britiske monarken representert av en guvernør. Bermuda har hatt indre selvstyre siden 1968, og har egen statsminister.

Parlamentet med to kamre består av Senatet med 11 medlemmer (tre utnevnt av guvernøren, fem direkte valgt og tre utnevnt av opposisjonspartiet) og Representantenes hus (36 medlemmer valgt for 5 år). Bermuda har to politiske partier.

Bermuda er inndelt i ni prestegjeld og to kommuner (Hamilton og Saint George’s).

Bermuda er medlem av CARICOM.

Historie

Spanieren Juan Bermúdez oppdaget Bermuda omkring 1503, men gikk ikke i land. Griser ble senere satt ut på øyene til kjøttforsyninger på skip. De første innbyggerne kom i 1609. Fra 1616 ble vestindiske, afrikanske og amerikanske slaver innført til Bermuda. Den første hovedstaden, St. George’s, ble etablert i 1612.

Bermuda ble en britisk kronkoloni i 1707 og en britisk militærbase ble opprettet i 1797. Hovedstaden ble flyttet fra St. George’s til Hamilton i 1815. Slaveriet på Bermuda ble avskaffet i 1834. Det første sjøflyet ankom i 1930 og regulære flyginger til og fra Bermuda begynte i 1937. To av øyene ble i 1940 leid som flybase av USA for 99 år (nedlagt i 1995). Under andre verdenskrig var Bermuda en viktig marinebase for beskyttelse av konvoitrafikk på Atlanterhavet.

Bermuda fikk et betydelig indre selvstyre i 1968. Før valget samme år var det stor raseuro. Spenningen mellom svarte og hvite økte da guvernør Richard Sharples ble snikmyrdet i 1973, og opptøyer i 1970-årene indikerte store etniske motsetninger og krav om uavhengighet fra den svarte del av befolkningen. Ved utgangen av 1970-årene passerte internasjonale forretninger turisme som dominerende næringsvei.

I 1977 fikk Bermuda i realiteten fullt indre selvstyre. En folkeavstemning i 1995 ga flertall for fortsatt tilknytning til Storbritannia. Siden 2002 har Bermuda vært et selvstyrt britisk oversjøisk territorium.

Næringsliv

Jordbruk står for 1 prosent, industri for 6 prosent og tjenestenæringer for 93 prosent av BNP (2016). Jordbruk sysselsetter 2 prosent, industri 15 prosent og tjenestenæringene 83 prosent av befolkningen (2013). De fleste matvarer importeres fra USA. Grønnsaker, poteter, bananer, sitrusfrukter, honning og melkeprodukter produseres til eget behov. Fisket er beskjedent.

Det er noe lettindustri, blant annet båtbygging og det eksporteres farmasøytiske produkter, parfyme, alkoholholdige drikkevarer og bermuda-liljer.

Om lag 500 000 turister besøker årlig Bermuda, de fleste fra USA. Mesteparten av økonomien baseres på turisme og finansvirksomhet, blant annet forsikring og re-forsikring, samt inntekter fra Bermudas skipsregister.

Det er lite arbeidsledighet og nesten ikke fattigdom på Bermuda. Levekostnadene er høye og boligprisene svært høye.

Bermuda er kjent som et av verdens skatteparadiser og har i utgangspunktet ikke inntektsskatt. Det er heller ikke selskapsskatt, skatt på utbytte og skatt på overskudd.

Bermudisk dollar = 100 cent, tilsvarer amerikansk dollar.

Kunnskap og kultur

Bermuda har obligatorisk barneskole, middelskole og to års videregående skole til barna er 16 år. Bermuda College er eneste institusjon for høyere utdannelse.

Bermudisk identitet er i høy grad basert på britiske kulturelle tradisjoner.

Det er én dagsavis og én avis som utgis to ganger i uken. Bermuda har to fjernsynsstasjoner og flere radiostasjoner.

Den første trykte boken er The History of Mary Prince. A West Indian Slave av Mary Prince (cirka 1788–cirka 1833). Internasjonalt kjent er romanforfatteren Brian Burland (1931–2010).

Bermuda er kjent for den tradisjonelle danse- og musikkformen Gombey. Kjente musikere er blant annet tenoren Gary Burgess (1938–2014) sangerinnen Heather Nova (1967–) og broren, reggaemusikeren Mishka Nova (1974–) samt tenoren Gary Burgess (1938–2014). Calypso og reggae er populære musikkformer.

På Bermuda arrangeres en årlig filmfestival.

Bermuda er kjent for akvareller blant annet av Alfred Birdsey (1912–1996), datteren Jo (Joanne) Birdsey Linberg (1945–) og Charles Lloyd Tucker (1913–1971). Håndskårne skulpturer av sedertre er en spesialitet. Desmond Fountain (1946–) regnes som Bermudas fremste skulptør.

Bermuda og Norge

Bermuda har ingen representasjon i Norge, men konsulatsaker behandles av Storbritannias ambassade i Oslo. Det er et norsk konsulat i Hamilton.

Norske rederier og leverandører til olje- og gassproduksjon er representert på Bermuda.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg