Plassering

KF-bok. begrenset

Bermuda, britisk kronkoloni i nordlige Atlanterhavet, 900 km øst for Cape Hatteras ved USAs østkyst. Den består av mange små, lave koralløyer; 53 km2 med 68 270 innb. (2010). Hovedstad: Hamilton.

Øygruppen er omkring 24 km fra nordøst til sørvest i lengderetningen, og omkring 8 km bred. Øyene, som danner toppen av et undersjøisk vulkansk massiv, er bygd opp av kalkstein og er omgitt av korallrev. På den største av øyene, Great Bermuda, ligger det høyeste punktet, Gibbs Hill, 73 moh. Sørøst for øyene ligger det beryktede «Bermuda-triangelet».

Klimaet er mildt og fuktig, influert av Golfstrømmen. Middeltemperatur i feb. er 17 °C, i aug. 27 °C. Årsnedbøren er ca. 1500 mm. Det finnes ingen elver, og regnvannet oppbevares i tanker over og under bakken. Vannforsyningen sikres ved hjelp av destillering av saltvann.

Vegetasjonen er artsfattig og minner en del om Karibias. Egentlig skog finnes ikke, men her vokser einerarten bermudaseder, Juniperus bermudiana, palmer og ulike subtropiske planter, enkelte steder langs kysten også mangrove.

Øyene er blant de tettest befolkede i verden. Omkring 3/4 av befolkningen er etterkommere av afrikanske slaver, brakt til øya før 1807 da slavehandelen ble ulovlig. Resten er hovedsakelig av britisk og portugisisk avstamning. Kun ca. 20 av øyene er bebodde. Engelsk er viktigste språk. De aller fleste tilhører protestantiske kirkesamfunn, nær halvparten den anglikanske kirke.

Økonomien er basert på turisme og finansvirksomhet, bl.a. en rekke forsikringsselskaper samt inntekter fra landets skipsregister og amerikanske fly- og flåtebaser. Turismen står for 2/5 av BNP og mesteparten av sysselsettingen. Om lag 500 000 turister besøker årlig Bermuda, de fleste fra USA. Noe industri, bl.a. båtbygging og fremstilling av farmasøytiske varer. Jordbruket har liten betydning, og de fleste matvarer må importeres. Grønnsaker, poteter, bananer og sitrusfrukt dyrkes imidlertid for lokalt behov.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.