Languster, arter av tifotkreps innen infraorden Palinura. De hører hjemme i varmere hav, og er på en måte et motstykke til vår hummer, som tilhører en annen gruppe, langhalekrepsene. Languster er sterkt ettertraktet som fangst. De smaker omtrent som hummer.

Languster er store arter med tykt og tornet skall; minner sterkt om hummer, men alle føttene er omtrent like kraftig utviklet. Klosakser mangler, men de kan likevel forsvare seg ved sin dominerende fremtreden. På ryggskjoldet og bakkroppen sitter kraftige pigger. Annet par følehorn er lange og meget sterkt utviklet.

Languster lever forholdsvis grunt vann, ned til noen få titalls meter, i tempererte og tropiske farvann. De lever bl.a. av pigghuder, bløtdyr og andre krepsdyr. Hunnen bærer rognen under bakkroppen i flere måneder. Larvene er bløte, flatklemte, gjennomsiktige, med fire par lange, slanke spalteføtter og langstilkede øyne. De svømmer nær overflaten.

Europeiske languster, Palinurus vulgaris, er noen få ganger tatt ved Norges vestkyst. Den hører hjemme i Middelhavet og de østlige deler av Atlanterhavet i Afrika og Europa. Den kan bli opptil en halv meter lang.

Den amerikanske langusten, Palinurus argus, er berømt fordi den foretar lange vandringer. Hver høst samler det seg store antall individer, som vandrer i en lang rekke flere kilometer langs kysten Florida. Det finnes ingen god forklaring på dette atferdsmønster. Ved kysten av California lever en annen art, Palinurus interruptus, som kan veie opptil tolv kilo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.