languster

Langustfamilien. Europeisk langust. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Languster er en gruppe store tifotkreps. De lever i varmere hav er sterkt ettertraktet som fangst og smaker omtrent som vår hummer. Languster og hummer hører til ulike undergrupper av tifotkrepsene. Languster hører til Palinura mens hummer hører til langhalekrepsene.

Faktaboks

Uttale
langˈuster
Også kjent som
Familie
Vitenskapelig navn
Palinuridae

Beskrivelse

De er store arter med tykt og tornet skall og minner sterkt om hummer, men alle føttene er omtrent like kraftig utviklet. Klosakser mangler, men de kan likevel forsvare seg ved sin dominerende fremtreden. På ryggskjoldet og bakkroppen sitter kraftige pigger. Annet par følehorn er lange og meget sterkt utviklet.

Levevis

Languster lever forholdsvis grunt vann, ned til noen få titalls meter, i tempererte og tropiske farvann. De lever blant annet av pigghuder, bløtdyr og andre krepsdyr. Hunnen bærer rognen under bakkroppen i flere måneder. Larvene er bløte, flatklemte, gjennomsiktige, med fire par lange, slanke spalteføtter og langstilkede øyne. De svømmer nær overflaten.

Utbredelse

Europeiske languster, Palinurus vulgaris, er noen få ganger tatt ved Norges vestkyst. Den hører hjemme i Middelhavet og de østlige deler av Atlanterhavet i Afrika og Europa. Den kan bli opptil en halv meter lang.

Den amerikanske langusten, Palinurus argus, er berømt fordi den foretar lange vandringer. Hver høst samler det seg store antall individer, som vandrer i en lang rekke flere kilometer langs kysten av Florida. Det finnes ingen god forklaring på dette atferdsmønsteret. Ved kysten av California lever en annen art, Palinurus interruptus, som kan veie opptil tolv kilo.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

languster
Palinuridae
Artsdatabanken-ID
16547
GBIF-ID
4535

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg