Vendekretsene
.
Lisens: Gnu FDL

Vendekretser, eller vendesirkler, er to breddesirklerJorden som ligger 23° 26ʹ nord og sør for ekvator. Dette er så langt nord og sør som det er mulig å observere at Sola står i senit (rett opp). Man bruker også navnet vendekretser om de tilsvarende sirklene på himmelkula.

Faktaboks

Også kjent som

vendesirkler

Den nordligste vendekretsen kalles Krepsens vendekrets (tropicus cancri), den sørligste Steinbukkens vendekrets (tropicus capricorni).

På Jorden danner Krepsens og Steinbukkens vendekretser skille mellom de tempererte soner og den tropiske sone, og Solen står der i senit ved henholdsvis sommer- og vintersolverv.

Vendekretsenes berøringspunkter på himmelen med ekliptikken (solvervspunktene) betegner begynnelsen av Krepsens, henholdsvis Steinbukkens tegn, og her oppnår Solen sin største, henholdsvis minste, deklinasjon, hvoretter den vender tilbake mot ekvator.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg